6 февруари 2016 г.

Археолозите са изненадани от находката - почти цяла дървена кутийка
Малка дървена кутийка заедно със съдържанието ѝ; здраво пръстено гърне и животински кости – това са някои от първите интересни находки, открити от специалистите в разкопките на “Британския Помпей от бронзовата епоха”.

Така медиите кръстиха откритото наскоро “най-добре запазило се селище от бронзовата епоха” на територията на Великобритания. Находката е датирана от 1000 – 800 г. пр.н.е.
Останките на селището са се запазили, след като поселението е било опожарено и е рухнало във водите на някогашната река.
Деликатната процедура по изваждането на находките все още е в началните си етапи, но първите артефакти са “забележителни”, цитира думите на археолозите ВВС.

Останки от животински и рибешки кости
Две или три кръгли наколни жилища са открити до този момент. Били са част от по-голямо селище, унищожено преди около 3000 години.

Водещият на разкопките край кариерата Must Farm Дейвид Гибсън от екипа археолози от Университета в Кеймбридж определя находките като “уникални”.
От повечето от селищата от бронзовата епоха не са оцелели дървените части от сградите. Археолозите откриват най-често само дупките, в които са били закопавани. В “Британския Помпей” е коренно различно – опорните колове, заедно с части от покривната конструкция и стените са оцелели.
Схематично представяне на наколното жилище преди и след рухването му
Предполага се, че покривът е рухнал по време на пожар, затрупвайки и самите жилища. По-голяма част от останките са се срутили и са останали заровени в калта на плитчините в някогашната река.
До момента само малка част от вътрешността на жилищата е изследвана.
Останките от дървено дъно и керамиката на глинен съд, намерени вътре в едно от жилищата
Една от първите интересни находки е “малка, деликатно изработена дървена кутия, запазила се почти цяла”. Археолозите споделят пред ВВС, че “е много вълнуващо” да попаднеш на подобен артефакт. Съдържанието на кутийката все още е в нея, но тепърва предстои да се проучи какво има в нея. Следващата седмица това ще е една от задачите пред специалистите.

Друга интересна находка е цяло пръстено гърне и останки от животински кости. Те ще бъдат внимателно почистени и описани, преди да бъдат детайлно изследвани. Костите от риба и животни са намерени струпани на едно място, което може да се окаже, че е било място за изхвърляне на “боклука от кухните”, казват археолозите.
Археолозите започват проучването на вътрешността на жилищата (ляво), след като щателно са документирали над 1000 фрагмента от останките на дървения покрив
Екипът от учени е преполовил осемте месеца, които са определили за извършването на разкопките. През това време специалистите трябва да съберат колкото се може повече информация за хората, които някога са живели на това място.
Все още проучванията са в начален етап, но качеството и броят на находките кара археолозите да се чувстват “много развълнувани”. Мястото “има потенциала да разкрие много от предметите, използвани от древните хора в бита, в това число сечива, инструменти и мебели”, казват археолозите.

Бронзовата епоха в Британия продължава през периода от 2500-2000 г. пр.н.е. до началото на използването на желязо между 800-600 г. пр.н.е. Началото на епохата се определя от момента, в който древните майстори в металообработването се научават да добавят калай към медта и да получават по-здравата сплав – бронза. От него са изработвани много по-износоустойчиви сечива, инструменти и оръжия. В Британия бронзовата епоха продължава до около 800 г. пр.н.е. Използването на бронзови изделия съвпада и с периода на миграционна вълна от континента към Острова.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...