22 февруари 2016 г.

Министърът на туризма на Египет Хишам Зазу волно или не волно, по време на посещението си в Испания разкри информация, касаеща проучванията в гробницата на Тутанкамон в търсене на тайна камера. Официална информация за хода на изследванията се очаква през април. Зазу казва в Испания, че наистина е открита тайна камера и тя е пълна със съкровища, а когато бъде отворена ще се превърне в “Големия взрив на 21 век”.

Според националния испански ежедневник ABC, Зазу е направил гръмките изявления по време на посещението си в Испания преди няколко седмици.
“Не знаем, дали това е погребалната камера на Нефертити или на друга жена, но е пълна със съкровища. Това ще е Големият взрив на археологичните открития през 21 век”, цитира думите на Зазу изданието АВС.

Министерството по древните паметници в Египет започна на 4 ноември сканиране с високотехнологични апарати гробницата на момчето-фараон. Хипотезата за наличието на тайна, неизвестна до момента погребална камера, беше изказано по-рано през 2015 година от археолога Никълъс Рийвс. Той допуска, че има две тайни камери, като в едната се намира мумията на царица Нефертити.

Официалните съобщения от властите, след началото на сканирането, гласяха, че 90% е вероятността да има скрити помещения зад стените на погребалната камера на Тутанкамон.
Никълъс Рийвс от своя страна, гради хипотезата си за тайните камери, след като анализира детайлните снимки от сканирането, извършено в рамките на проекта  Factum Arte. На сканираните изображения Рийвс забелязва несъответствия в рисунките по стената на гробницата на Тутанкамон и при по-задълбочен анализ смята, че е намерил следите от две запечатани врати, водещи към други камери в гробницата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...