12 април 2017 г.

Дълго време се смяташе, че жителите на остров Пасха или Рапа Нуи, както е местното му название, са станали жертва на военен конфликт. Единственото, което е останало от този народ, са загадъчните каменни истукани и множество осколки от вулканично стъкло с триъгълна форма, за които се смята, че са използвани като върхове на оръжия. Според учени от Университета Бингхамтън в щата Ню Йорк (САЩ) обаче, нещата са се развили по различен сценарии.

Тезата, която те лансират, гласи, че фрагментите от вулканично стъкло, което местните наричали “мата’а”, всъщност са им служили като инструменти. Изводите на археолозите опровергават съществуващата днес теория за кървава битка, довела до унищожаване на цивилизацията на острова.
Новите предположения учените правят на база анализ от над 400 образци “мата’а”, събрани на Рапа Нуи.
Образци мата'а, събрани от остров Пасха. Формата им предполага, че са използвани
не за оръжия, а за оръдия на труда
По думите на ръководителя на екипа, професор Карл Липо, внимателното проучване на осколките показва, че те са много различаващи се по форма, за разлика от типовите остриета, използвани за накрайници на копия и стрели. Сравнявайки образци от остров Пасха с фрагменти от оръжия, открити в Европа и по цял свят, може да се забележи, че всички елементи на последните имат еднаква, внимателно обмислена и изпитана форма, отбелязва професор Липо. Предназначението на прецизно подбраната форма е било да гарантира, че оръжието ще постигне целта си – да нарани жертвата.
Френският изследовател Франсоа Пинар се представя пред царицата на остров Рапа Нуи, 1877 година
“С помощта на “мата’а” вероятно е можело да бъде наранен човек, но не и да бъде убит”, подчертава Липо. Той е убеден, че това неоспоримо сочи, че тази цивилизация не е изчезнала след военен конфликт.

Археолозите предполагат, че разхвърляните на най-различни места по острова в големи количества “мата’а” са свидетелство за процъфтяващата местна култура. Най-вероятно тези осколки са използвани като оръдия на труда и ритуални сечива (например, за нанасяне на татуировки). “Жителите на острова са живеели добре на Рапа Нуи, преди да осъществят контакти с европейците”, казва в заключение професор Липо. Много вероятно е точно пристигането на европейците, едновременно с изчерпване на ресурсите на острова, да са станали причина за изчезването на местните жители.
Монументите на Рапа Нуи на картина на Уилям Ходжис от 1775 година
Остров Пасха се намира в южната част на Тихия океан и е под юрисдикцията на Чили. Днес, един от най-отдалечените в света острови е известен благодарения на загадъчните каменни статуи – моаи, изсечени от вулканични скали. Според легендите на местните жители, в моаите е заключена свръхестествената сила на предците им.

От 1995 година островът е обект от Световното наследство на ЮНЕСКО.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...