21 февруари 2022 г.

Холандският философ-рационалист, материалист и атеист Бенедикт Спиноза се ражда в Амстердам на 24 ноември 1632 година. Родителите му са еврейски емигранти, преселили се от Португалия. В детските си години Барух Спиноза, както е кръстен при раждането си, е възпитаван в духа на ортодоксалния юдаизъм. Но през 1656 година, след конфликт с градските власти, Спиноза официално е отлъчен от еврейската общност заради еретичните си възгледи, касаещи основно християнската религия. Еврейската общност се опасява, че заради него може да си има проблеми с властите, затова през 1660 година Спиноза е принуден да напусне Амстердам.




Къщата, в която Спиноза живее в Райсенбурх
Премества се да живее в селцето Райсенбурх, близо до Лайден. Прехраната си изкарва като произвежда и шлифова лупи за очила, микроскопи и телескопи. Освен това дава частни уроци, а през следващите години към доходите му се добавя и скромна пенсия, която му изплащат двама заможни покровители. Това му позволява да води независим живот и свободата да се занимава с философия и да води кореспонденция с едни от най-великите умове на съвремието си.

Спиноза живее в началото на Новото време. В творчеството си осъществява синтез между научните идеи на Ренесанса и гръцката, стоическата, неоплатоновската и схоластичната философия. Интересите му са разнопосочни, но фокусът му е философската антропология, изследването на личността спрямо обществото и мирозданието като цяло. Оригиналността на идеите му се състои в опита да пренесе революционните възгледи  на Коперник върху сферата на метафизиката, психологията, етиката и политиката.

Бенедикт Спиноза почива от туберкулоза на 21 февруари 1677 година в Хага. Фридрих Ницше го нарича “Най-чистият мъдрец”. 


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...