16 февруари 2022 г.

На днешната дата КНДР отбелязва “Денят на сияйната звезда” и това е повод да предложим на всички желаещи да научат още няколко факта от историята на Северна Корея.

На 16 февруари 1941 година се ражда Ким Чен Ир. В официалната му биография Севернокорейската пропаганда твърди, че годината е 1942. Пак по същата биография Ким Чен Ир се ражда в дървена хижа в таен партизански лагер, който се намира в най-високата и почитана в Северна Корея планина – Пектусан. Когато малчуганът се родил, продължават с твърденията си севернокорейските гурута на пиара, в небето изгрели едновременно ярка звезда и двойна дъга.

Архивите на СССР и Китай обаче свалят легендата на земята. Ким Чен Ир се ражда в село Вятское, Хабаровския край. Детето на Ким Ир Сен и Ким Чен Сук получава името Юрий Ирсенович Ким. Това е доста разпространена практика – например, синът на Мао Дзедун – Мао Анин получава руското име Сергей, докато пребивава в СССР. По това време бащата на Ким Чен Ир – бъдещият президент на КНДР Ким Ир Сен – е командир на батальон в разположената във Вятское 88-а отделна стрелкова бригада (в която са включени предимно бегълци от Корея и Китай). Юрий Ирсенович прекарва детството си в това затънтено селце в далечния изток.

След края на Втората световна война Ким Чен Ир е прехвърлен в Пхенян, където месеци по-рано се е завърнал баща му. По време на Корейската война (1950 – 1953 година) отново е изведен извън страната, като се предполага, че по това време получава солидно образование в Китай. В биографията му се твърди, че е завършил основно училище в Пхенян, а по-късно университета, кръстен на името на баща му. Специалността му е политическа икономика.



Фамилията Ким управлява Северна Корея и днес. Пръв на чело на комунистическият “рай” застава Ким Ир Сен, който е на власт от 1948 до смъртта си през 1994 година. На поста е сменен от Ким Чен Ир, който обаче още от 1980 година се готви да поеме страната от баща си. Ако се пробваме да изпишем само част от титлите и званията, които е “заслужил” Вечният Генерален секретар на Трудовата партия на Корея, ще са нужни много часове. В продължение вече на над 70 години Северна Корея е превърната в експериментална площадка за комунизъм от различен тип. Ким Чен Ир не само доразвива бащиното си учение “чучхе”, но и затвърждава фамилната хегемония в страната.

В годините, през които управляват от фамилията Ким Северна Корея се превръща в “затворена цитадела на победилият комунизъм”. Страната официално е критикувана на международно ниво за грубите нарушения на правата на човека, за ширещият се култ към личността на “първият”, за… всичко, което демократичните общества смятат за недопустимо.

Но това не пречи “Великият ръководител на КНДР” Чим Чен Ир да се смята за автор на шест опери, които той бил написал само за две години! (Не забравяйте, че това е по данни на официалната пропаганда на КНДР. Достоверността им е същата, каквато и тази на съобщението за полет на гражданин на Северна Корея до Слънцето, т.е. – казано е по телевизията). Трудовете на другаря Ким Чен Ир са признати за класика. Всяка книга, твърдят пък западните медии, отпечатана в Северна Корея, трябва да започва с цитата на “Великия кормчия”. Името му се изписва само със специален удебелен шрифт. Митове? Или реалност?



Ким Чен Ир почива на 17 декември 2011 година. Постът му е наследен от сина му Ким Чен Ун.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...