14 януари 2022 г.


На 14 януари 1506 година, някъде в лозов масив на Есквилинския хълм във Вечния град, е открита една от най-известните в света скулптурни композиции. Статуята “Лаокоон и неговите синове” е намерена на мястото, където някога Нерон строи своя “Златен дом” (Domus Aurea).

Шедьовърът всъщност е римско мраморно копие, изпълнено през I век пр.н.е. Оригиналът на статуята е изпълнен от бронз през 200 г. пр.н.е. и не е оцелял. Копието от мрамор е дело на трима скулптури от Родос – Ахесандър, Полидор и Афинодор.

Римският историк Плиний пише, че някога статуята е красяла дома на император Тит.

Сюжетът, послужил за създаването на статуята е почерпен от митовете за Троянската война. По-късно се среща и в “Енеида” на Вергилий.
Легендата гласи, че когато гърците оставят пред стените на града Троянския кон, жрецът на Троя Лаокоон предупреждава съгражданите се да не приемат подаръка от враговете си. В своята “Енеида” Вергилий изковава станалата по-късно крилата фраза Бойте се от данайците, поднасящи ви дарове” (…Equo ne credite, Teucri! Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentis.) Заради това с и предупреждение Лаокоон бива наказан жестоко от боговете, покровителстващи гърците. Олмипийците му изпращат огромни змии, които задушават него и синовете му.

Скулптурата изобразява отчаяната и напразна битка на Лаокоон и синовете му с чудовищата. Когато научава за находката, папа Юлий II изпраща архитекта Джулиано да Сангало и скулптура Микеланджело Буанароти, за да се удостовери, че статуята е автентична. Сангало е категоричен, че това е скулптурата, за която Плиний свидетелства, че е украсявала дома на император Тит. Микеланджело пък заключава, че статуята е изработена от два мраморни къса.




Папа Юлий II нарежда статуята да бъде изложена във ватиканския дворец Белведере, който два века и половина по-късно е превърнат в музей. През 1798 година “Лаокоон и синовете му” заминава за Париж съгласно клаузите на Толентинския договор и е предадена от папската институция на Наполеон като контрибуция. Едва през 1816 година, след свалянето на Наполеон, скулптурата отново се връща във Ватикана и днес може да се види в музея на Ватикана.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...