11 април 2019 г.


Най-ярката от известните на науката галактики се намира на шеметните 12,5 милиарда светлинни годни от Земята.
В каталозите е обозначавана като W2246-0526. Учените твърдят, че галактиката е разскъвана от мощната черна дупка в централната ѝ част. Мощта на черната дупка е толкова огромна, че освободената от въздействието ѝ енергия разпръсква междузвездните газове по протежение на цялата галактика.



Забележителната яркост на W2246-0526 е установена през 2015 година, след анализ на данните от сондата на NASA Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE).
Ново изследване е установило, че галактиката сама се разкъсва на части. Предстои подробни данни да бъдат изнесени в научна публикация за Astrophysical Journal Letters.

Роберто Асеф от Университета Диего Порталес в Сантяго, Чили, казва, че “моментът и енергията на частиците светлинна “инжектирани” в междузвездния газ на галактиката са толкова големи, че в резултат те изхвърлят газа във всички посоки”.

За да онагледят невъобразимо огромните количества енергия, съдържащи се в галактиката, учените я сравняват с “чаша вряща вода, подгрявана от атомен реактор в центъра ѝ”.

Всичко това се случва под въздействието на супермасивната черна дупка в центъра на галактиката. Гравитационното ѝ привличане е толкова мощно, че притегля материята и газ в околностите си.
Но не всичкия материал бива “всмукан” в черната дупка. Част от него образува акреционен диск от газ и материя.



Този диск всъщност е източника на мощното светене на галактиката. Яркостта му е като светлината, излъчена от 300 трилиона Слънца. Подобно чудовищно освобождаване на енергия е причината за турбулентността в галактически мащаб.

Все още учените не са наясно, дали изхвърленият газ напуска пределите на галактиката, или гравитационната сила на черната дупка успява да го “завърне” и задържи. Ако напуска галактиката,  то учените се надяват, ч еще могат да видят акреционния диск в цялата му ослепителна (в буквалния смисъл) мощ, тъй като за момента го закрива  облак от междузвезден прах.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...