30 януари 2022 г.


В световната история има личности, които с имената си стават синоним на цели движения и концепции. Дори и да не се интересува от история, почти всеки на Земята е чувал името на Махатма Ганди.

Мохандас Карамчанд Ганди, както е истинското му име, се ражда през 1869 година. За живота му се знае много. Знае се за схващането му за мирно и ненасилствено уреждане на всички спорове. Малко или много, “великата душа” Ганди налага отпечатък не само на времето, през което живее, но и на бъдещето.

За него Айнщайн казва, че “На бъдещите поколения ще е трудно да повярват, че някога такъв човек, от плът и кръв, е ходил по земята” Един гений се произнася за друг гений. При такива думи, всичко друго става излишно като описание на живота, постиженията и наследството на Ганди.

На 30 януари 1948 година Махатма загива в покушение. Съвременници и свидетели на случилото се го описват с подробности, дори с такива детайли като точният час, в който великият индус издъхва – 17:17 часа. По описанията, Махатма Ганди излиза за традиционната си вечерна молитва. Тълпата се втурва, както е обикновено за всеки ден, да приветства “бащата на нацията”. 



В суматохата към Ганди успява да се добере и Натурам Годсе – индус, националист, обвиняващ Ганди за отстъпките, които той прави при разделянето на Индия и Пакистан. Годсе стреля три пъти в гърдите на Ганди. Твърди се, че Махатма издъхва, произнасяйки два пъти “О, Рама! О, Рама!”. Това са и думите, изсечени на паметника, който днес се издига на мястото, на което загива Махатма Ганди – човекът, победил с аскетизъм великата Британска колониална система.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...