29 януари 2016 г.

Илюстрация: Синган Чен
Американски и китайски астрофизици изказват предположението, че има начин да научим за някои свойства на Вселената отпреди Големия взрив. Начинът се крие в изучаването на квантовите флуктуации на свръхтежки частици, съществували в зората на всемира, които и днес можем да уловим в микровълновото фоново излъчване на Вселената, се казва в статия, приета за публикация в специализираното списание Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

“Това, което днес знаем за Големия взрив и раждането на Вселената, прилича на купчина размесени снимки и картинки, които показваме по време на презентация. Като картичка, на която сме забравили на гърба да напишем кога е снимана. Затова не можем да възстановим точната последователност на онова, което се е случило по онова време. Пак по същата причина не можем да твърдим със сигурност, дали първичната Вселена се е свивала или разширявала”, обяснява Синган Чен (Xinggang Chen) от университета на щата Тексас в Далас (САЩ).

Чен и колегите му се опитват да намерят начин, чрез който да отговорят на основния въпрос – какво е представлявала Вселената в първите мигове след Големия взрив и как е изглеждала тя преди този катаклизъм, от който се е зародил всемира.

Учените днес подхождат по два начина към този проблем. По-голяма част от космолозите приемат, че Вселената се е зародила от сингулярност, която започва бурно да се разширява още от първите мигове след Големия взрив. Друга група астрофизици смята, че раждането на нашата Вселена е предшествано от смъртта на нейната “прародителка”, която пък – вероятно – се е случила в следствие на т.нар. “Голям разрив”.

Чен и колегите му смятат, че отговор на въпроса, която от двете хипотези е вярната, може да се получи, благодарение на това, че в миговете, предхождащи Големия взрив, “зародишът” на нашата Вселена е съдържал в себе си множество свръхтежки елементарни частици, колебаещи се на квантово ниво.

Изчисленията на Чен показват, че тези частици, които физиците условно наричат “часовникови махала на Вселената”, са оставили след себе си следи в микровълновото фоново излъчване, което днес се изучава активно с помощта на редица наземни и космически обсерватории като BICEP2, "Планк" и WMAP.

Учените пишат, че за откриването на “тиктакането” от тези частици-махала, ще са нужни още по-чувствителни и точни наблюдения върху “ехото” от Големия взрив, каквото всъщност се явява фоновото микровълново излъчване (наричано още реликтово излъчване). Учените се надяват, че започналите вече изследвания в тази посока в рамките на проекта BICEP3 и подобните му, ще дадат резултати. Чен е оптимист, че първите следи от свръхтежките “елементарни частици-махала” ще бъдат установени през следващите 10 години.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...