31 януари 2022 г.

“Нужно е да правиш това, което е нужно. А което е ненужно, не е нужно да го правиш.” Може и да не се сетите веднага, на кого принадлежат тези думи. Авторът им се казва Алън Александър Милн и е известен най-вече с повестите, написани за сина му.

Вече се досещате, че става дума за човека, написал “Мечо пух”. Алън Милн си отива от грешната земя на 31 януари 1956 година. Почива в дома си в Хартфилд, Съсекс, който купува през далечната 1925 година. 12 години по-рано, през 1913 г. Милн се жени за Дороти “Дафне” Милн. През 1920 г. им се ражда син, който бащата ще увековечи в творбите си за плюшения мечок, оживелите играчки и момчето Кристофър Робин.

Милн е странен по характер. Описван е като пацифист. Като хуморист винаги се е придържал към типичния за англичаните стил и хумор. И винаги е бил по-добре приет в Америка, отколкото в родната Англия.

Известността си дължи най-вече на двете книги за Мечо пух, въпреки че е автор и на десетки поетични произведения, както и няколко разкази и новели. Дори и в “не детските” си произведения обаче, остава привързан към темата за децата. Самият той в автобиографията си пише, че критиката буквално нарича героите му “… просто един пораснал Кристофър Робин”.



След смъртта на Милн през 1956 година, авторските права върху произведенията му са продадени на няколко пъти, докато стигнат до Уолт Дисни Ко. Компанията прави няколко анимационни поредици по Мечо пух. Героите на Милн носят на Дисни огромни приходи. Само от мърчандайзинг през 2002 година компанията е реализирала приходи за над 5,9 милиарда долара.

Въпреки че Мечо пух “е роден” през далечната 1926 година, обречен е никога да не остарява. Заедно с него и бъдещите деца ще научават един ден името на Алън Александър Милн, както и някоя от знаменитите фрази на плюшения Мечо.
Защото, нали знаете, че “Не е хубаво когато сте седнали върху магарешки трън. Така той губи цялата си свежест.”


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...