20 януари 2016 г.

Водещите изследването - Герит ван ден Берг (ляво) и доктор Бо Ли
Индонезийският остров Сулавеси винаги е представлявал голям интерес за археолози и историци: първо, защото през него се предполага, че древните хора са попаднали в Австралия; и второ, на острова са открити едни от най-древните в света скални изображения. Дълго време се смяташе, че хората са пристигнали на Сулавеси преди около 40 000 години и от там част от тях са се прехвърлили в Австралия. Изследователите не веднъж са опитвали да “състарят” първите австралийци. Посочвани са цифри като преди 60, 80 и дори 100 000 години за началото на заселването Австралийския континент. Тези предположения обаче са посрещани скептично от широката научна общност. Никоя проверка на датировките не е посочвала повече от 40 000 години.
Тези каменни сечива не могат да бъдат датирани, защото са открити на повърхността, в близост до мястото на разкопки
Въпреки това, изследователска группа, водена от доктор Герит ван ден Берг и доктор Бо Ли от Вулонгонския университет (Австралия) твърди, че преди повече от 100 000 години на Сулавеси някой е живял. Като доказателство на твърдението си, учените привеждат пример с древните сечива, открити на стоянката от открит тип Талепу (Talepu) в югозападната част на острова. Находките, заедно с останки от древна мегафауна са открити в изкоп, чиято дълбочина достига 12 метра. Археолозите са извършили датирането на отлаганията, в които са намерени праисторическите оръдия на труда,  с помощта на новия метод на оптически стимулирана луминисценция. Новит
Реконструкция на Homo florensiensis
е дати са проверени, като е извършено датиране на зъби от животни от по-дълбоки (а следователно и по-стари) слоеве с помощта на радиометричен анализ, измерващ нивото на урана в останките. Получените дани за зъбите от животински произход не противоречат на възрастта на сечивата. Подробно учените са изложили резултатите от изследванията си в статия за списание Nature.
Скални рисунки, открити в пещери на Сулавеси
Кой може да е изработил и използвал тези древни сечива на остров Сулавеси? Засега това остава загадка. В близост до сечивата не са открити човешки останки. Специалистите изказват предположение, че това може да са били древни представители на вида Homo, или – което е по-малко вероятно – най-ранните сапиенси – предците на първите австралийци. Ван ден Берг смята, че на Сулавеси, както и на съседния остров Флорес, може да бъдат намерени останки от архаични хора. (Припомняме, че на остров Флорес преди няколко години бяха отркити останките на “хобити” - Homo floresiensis). Ван ден Берг казава, че “Сулавеси, както и Флорес, може да се окаже естествена лаборатория за човешката еволюция, протичаща в условията на изолация”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...