28 януари 2022 г.

По пътя на прогреса човечеството не веднъж е давало жертви. Науката не винаги е в състояние да предотврати нещастните случай, особено в случаите, когато става дума за усвояването на космическото пространство.

Датата 28 януари 1986 година е от тия, които ще са записани като трагични в историята на космическите полети на човек. 73 секунди след старта совалката “Чалънджър” се взривява. Загиват седемте астронавти на борда й. Катастрофата става причина през следващите 32 месеца програмата на НАСА с използването на космическите кораби за многократна употреба да бъде спряна.

След години на щателно разследване специалистите са на мнение, че трагедията с “Чалънджър” е предизвикана от няколко фактора. Пряката причина, довела до аварията, е пробив в един от уплътнителите на ускорителите с твърдо гориво. Вследствие на пробива, който се случва непосредствено на самия старт, чак до момента на голямата експлозия главният резервоар на совалката е подложен на прогаряне. Разрушава се изолационната му обвивка и следва взрив на цялото количество гориво, което се помещава в основния резервоар.

Взривът става на височина от около 14 км, когато ракетата преминава през особено големи натоварвания. Разследването на инцидента по-късно установява, че поне трима от астронавтите не са загинали веднага при взрива. Предната част, където се намира екипажа, е откъсната и не се разрушава при самият взрив. На тримата са задействани индивидуалните системи за подаване на кислород в скафандрите при аварийна ситуация. Но при свободното падане от височина 20км и достигането на ускорения от порядъка на 200g просто е нямало как да оцелеят, сочат заключенията на комисията, разследвала инцидента.



На борда на “Чалънджър” загиват командирът Френсис Скоби, пилотът Майкъл Смит и борд-инженерите Елисън Онизука, Джудит Резник, Роналд Макниър, Криста Маколиф, Грегъри Джарвис. Като бивша учителка, Криста Маколиф е подбрана сред над 11 000 кандидати. Нейната задача – да проведе два открити урока от борда на совалката.

Флотилията от совалки на НАСА включва общо 6 кораба. Първият от тях – “Ентърпрайз” е използван само за тестови полети и отработване на кацането, и никога не е изпълнявал реални мисии. Първа в космоса излита совалката “Колумбия”. “Чалънджър” е втората в списъка. Самата совалка на практика е подобрен модел на реалния кораб, върху който НАСА прави всички разработки в началото. По-късно е преценено, че е по-изгодно прототипът “Чалънджър” да бъде преоборудван и използван като част от флотилията, вместо същото да се случи с “Ентърпрайз”.

Другите три кораба в космическия флот на НАСА са “Дискавъри”, “Атлантис” и “Индевър”. След катастрофата на “Чалънджър” НАСА предприема редица кардинални промени в мерките за сигурност. Космическият флот изпълнява по график предвидените задачи, докато на 1 февруари 2003 година, при завръщането си от мисия, в небето над Тексас се разбива и совалката “Колумбия”.



Окончателно програмата с използването на кораби за многократна употреба е прекратена със старта на совалката “Атлантис” на 8 юли 2011 година. В момента НАСА разработва нов космически кораб “Орион”. Предвижда се капсулата за екипажа на корабите да бъде използвана многократно.



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...