17 януари 2017 г.

Реконструираната древна "лимузина"
Древната колесница, която експертите са пресъздали с помощта на модерните технологии и компютърните модели, е определяна от китайските медии като “луксозната кола №1 на древен Китай”. Останките от дървената антична “лимузина” са открити при разкопки в некропола край град Маджахуа в китайската провинция Гансу, след като са останали заровени поне 2 400 години.

Според Китайската национална телевизия това е “кралска каляска” от периода на Воюващите царства. Репликата, създадена на база археологическите находки, сега е изложена в залите на музея “император Цин Шъхуан”.  CNTV цитира експерти, които твърдят, че колесницата е изработена от майстори от Жун – термин, с който през епохата Джоу се обозначавали хора, които  не са с китайски произход, населявали по това време територията на запад от китайските племена, в района на Тибет.

Изработването на колесницата е било голямо предизвикателство за времето си, а се оказва и не по-лека задача пресъздаването ѝ днес. Пред CNTV Юи Суихуай от Северозападния политехнически университет споделя, че “изгнилите с течение на времето дървени части на колесницата ни създадоха много проблеми при реставрацията. Използвахме всички източници на информация и след като ги съпоставихме и по дедуктивен път възстановихме някои от тях, постигнахме научно издържан модел”.
Част от останалите артефакти, открити в гробницата 
Археолозите започват проучвания в некропола през 2006 година. В публикация са описани откритията, направени през периода 2007-2008 година. Открити са няколко колесници, от които са останали само следите на местата, където са заровени. В некропола са открити общо 59 гробници и ритуални ями. Множество по-малки артефакти също допълват картината на погребалните ритуали, следвани от древните китайци.

В най-голямата от гробниците са открити скелетите на конете, които са погребани впрегнати заедно с колесницата и нейния собственик. Всички коне са намерени в “седнала” позиция и вероятно са били покрити с богато орнаментирани покривала. Гробницата е била ограбена и всичко ценно от нея отдавна е окрадено, освен останките на конете и колесницата и украсата ѝ. Но някои скъпоценности все пак са подминати от крадците. Сред тях са стъклени и керамични топчета от украсата, орнаменти от украса на златната погребална маска на погребания, части от гердан от сардолик, изработени в подобна на кукички форма. Намерени са и маска, изработена от бронз и злато, както и сребърно-златни орнаменти от конската сбруя и детайли от колесницата. Хомотът на колесницата е изработен от кост. Намерени са и множество бронзови останки от украсата на колесницата и конската сбруя.

Златните и сребърните детайли също са били част от украсата на колесницата и конския впряг. Открити са осем орнамента, изпълнени да наподобяват маски на човешки лица. Изобразените лица са с кръгли очи, изпъкнали вежди, а носът и мустаците им са оцветени с черна боя. В гробницата са намерени още много предмети, украсени с инкрустации от сардолик и тюркоаз.

Не е изнесена информация, дали и останалите гробници са били разграбени, но е изестно, че в тях също са открити ценни артефакти, изработени от сребро и злато.

В Китай са открити множество гробници, отнасящи се към различни исторически периоди, в които са погребвани колесници, заедно със собствениците им.
Жертвени коне, открити в гробницата на владетеля Джин от Ци
Нампример, в провинция Хубей през 2015 година бяха открити 28 колесници и 98 коня, погребани в обща гробница. Находката датира от преди 2 800 години, период, през който високопоставените аристократи са демонстрирали своето богатство, власт и мощ чрез броя на конете и колесниците, които притежават.

И още: археолозите са изследвали и 30 аристократични гробници с различна големина, открити край град Сяоян. Те се отнасят към известния като “Период на пролетите и есените” в китайската история (770 – 476 пр.н.е.) – първата половина от управлението на династията Източна Джоу. По това време възникват първите мощни държави и се заражда класата на богатите аристократични търговски родове.
Колесница и скелетите на два коня, открити в гробница от времето на династията Джоу
В друга гробница, датираща отпреди около 3000 години (също от времето на династията Джоу), е открита колесница, декорирана с дракон, месингови звънчета и нефритови плочки. В съседство е намерена друга колесница с по-лошо качество; два коня, погребани с бронзовите шлемове, които са носили и много керамични останки.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...