17 януари 2022 г.


Историята на Бенджамин Франклин е историята на човек, постигнал всичко сам, изминавайки целия път от низините на обществото до върховете на науката и държавните дела.

Ражда се на 17 януари 1706 година в Бостън, Масачузетс. В семейството освен него има още 16 деца. Започва да ходи на училище, но когато е на 10 години се налага да прекъсне с ученето и да се залови на работа. Работи едновременно в печатница и работилници за направа на свещи.

През 1727 година отваря собствена печатница и започва да издава “Пенсилвания газет” и “Алманах на бедния Ричард”. Самостоятелно научава немски и френски, а също и латински, за да може да чете трудовете на алхимици от средновековието.

Започва да се занимава с проблемите на електричеството. Усърдието, с което провежда експериментите си водят до няколко изобретения, които ползваме и днес. Франклин въвежда в употреба означаването “+” и “-“ на електрически заредени състояния, предлага конструкцията на гръмоотвода и доказва електрическата природа на мълниите. За пръв път той използва електрическа искра за взривяването на барут. През 1784 година изобретява бифокалните очила, а получава и патент за конструкцията на люлеещия се стол. И това са само малка част от изобретенията му. Първото си изобретение прави на 12 години – представлява нещо като плавници, но се слагат на ръцете, а не на краката. Може би това подтиква съвременните световни организации да обявят рождения ден на Франклин и за международен ден на детските изобретения или на децата – изобретатели. Защото много от “очевидните” неща в бита ни, всъщност са изобретения на деца. Но това е друга тема.



Бенджамин Франклин отваря първата в САЩ публична библиотека, основава Американското философско общество и Университета в Пенсилвания. Негова е и идеята за въвеждането на лятното часово време. Заслугите му в научните среди са признати по цял свят. Много академии го избират за свой почетен член.

Бенджамин Франклин е известен и с дипломатическата си работа в Лондон (1757–1775) и Париж (1776-1785), където оказва решаваща роля за утвърждаване на САЩ в световната политика. С неговото лично съдействие и участие се стига до сключването на Американо-френския съюзнически договор през 1778 година и до Версайския мирен договор от 1783 година, с който Британия признава независимостта на САЩ.

През 1785 година Франклин заема поста на президент на Законодателното събрание на щата Пенсилвания. Две години по-късно става един от основните съставители на американската Конституция.



Слави се и като човек, дал на света много от най-известните афоризми. Например, “Времето е пари” и “Не оставяй днешната работа за утре” са негово дело. Обича да казва, че “ако искаш да имаш здрав сън, най-добре да вземаш в леглото си чистата съвест”. 

Доживява до дълбоки старини. Почива на 17 април 1790 година във Филаделфия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...