3 януари 2021 г.

Снимка, направена от космическия телескоп “Хъбъл” показва галактика, намираща се в посока на съзвездието Херкулес, която се е “родила” относително неотдавна. Причина за появата й е сливането на две други галактики.

За да достигне до нас светлината от галактиката NGC 6052 е пътувала около 230 милиона години. Тя открита през 1964 година и е каталогизирана като спирална галактика от тип Sc. Последвалите наблюдения на NGC 6052 дават основание, да бъде отнесена към класа на пекулярните галактики: така се наричат галактиките с отчетливо изразени индивидуални особености, вследствие на което не е възможно да бъдат причислени към друг определен клас.

Сред аномалните особености на NGC 6052 са неравномерностите в източния ѝ край, изхвърлянето на вещество, както и необичайната посока на въртене на централната ѝ част. Към момента астрофизиците са намерили обяснение за всички аномалии на галактиката. Това е “нова” галактика, намираща се в най-ранните етапи на съществуването си. Възникнала е след като две други галактики, под въздействието на собствените си гравитационни полета са се сблъскали и са започнали процес на сливането си в единна структура.



Преди 230 милиона години “новородената” галактика е имала хаотична форма и състав, но след края на формирането си тя ще се превърне в стабилна. Специалистите на  NASA обясняват, че е напълно възможно тя да не прилича на никой от “родителите” си.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...