28 декември 2015 г.

Екип от гръцки архитекти е разработил проект за пресъздаването на античния Родоски колос, разрушен преди повече от 2000 години.

Според главният архитект на проекта Ариса Палас, новият Родоски колос трябва да стане символ на възстановяването на гръцката икономика, пише ВВС. “Искаме да покажем на света, че Гърция може да се възстанови, и че имаме сили да направим това. Икономиката ни може да заработи отново”, казва Палас.

Архитектите предвиждат новата статуя да е пет пъти по-висока от оригинала и да достига на височина 135 метра. Постаментът ѝ ще е на старото място – на входа на залива в пристанищния град Родос. Корабите, влизащи в залива, както и в античните времена, ще преминават между краката на гиганта.

“Целта ни не е да копираме античния Колос. Искаме да съживим спомена за онова, което той е символизирал. Ще съберем хора, идеи и финанси от цял свят. Така новият Колос ще стане символ на глобализацията и едновременно ще препраща към гръцката културна традиция, свързана със стария Колос”, казва още Палас.

Статуята се предвижда да е покрита със слънчеви панели в бронзов цвят. Вътре в Колоса ще се намира музей на Античността и библиотека. Изчисленията на създателите на проекта сочат прогнозна цена от 250 милиона евро. Инвестицията може да се изплати за седем години – авторите на проекта смятат, че той може да носи по 35 милиона евро приходи на година от повишения туристически интерес.

Засега няма конкретни източници за финансиране на идеята. Архитектите се надяват да привлекат както частни спонсори, така и държавни средства в осъществяването на проекта.

Родоският колос е гигантска статуя на древногръцкия бог на Слънцето, Хелиос. Издигал се е на входа в залива на град Родос, намиращ се на едноименния остров в Егейско море. Смятан е за едно от седемте чудеса на античния свят. Статуята била изработена от глина, а за основа ѝ служила метална конструкция, покрита отгоре с листове от бронз. На височина се издигал на около 36 метра. Просъществува 65 години. През 222 или 226 година пр.н.е. е разрушен от силно земетресение.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...