12 декември 2016 г.

Ако броим само парите в обръщение под формата на банкноти и монети, които се наричат парична маса М0, то сумарно в света се въртят еквивалента на около 4,5 трилиона долара.

Ако към тях се добавят текущите банкови сметки (в това число и разплащателните сметки, чековете и т.н.), които всеки може да осребри във всеки един момент, тогава (заедно с паричната маса М0) се формира т.нар. парична маса М1. По оценки на специалистите М1 в световен мащаб се равнява на стойността на около 25 трилиона долара.

Когато към М1 добавим срочните банкови депозити, се получава паричната маса M2 – около 55 трилиона долара.
Паричната маса М3 включва и дългосрочните депозити (например, пенсионните влогове) и държавните облигации. М3 е оценявана на еквивалента на 75 трилиона долара.
Така краткият отговор на въпроса, колко е паричната маса в световен мащаб, гласи - между 4,5 и 75 трилиона долара, в зависимост от това, коя парична маса се има предвид.

В отделни държави се отчита и парична маса М4, с която в рамките на дадената икономика се измерват обемите налична валута в обръщение, общата сума на кредитите, отпуснати от банки и сумата на правителствените дългове. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...