28 декември 2021 г.


Линус Бенедикт Торвалдс се ражда на 28 декември 1969 година в Хелзинки, Финландия. В училище се увлича по точните науки, а на 19 години постъпва в Университета на Хелзинки. Осем години по-късно завършва обучението си със степен магистър по кибернетика.

Името му се прочува след като създава операционната система Linux. На 17 септември 1991 година той публикува изходния код на версия 0.01 на Linux, която се разпространява по условията на лиценз GNU– GPL. Вниманието на цялото програмистко войнство е привлечено от тази идея. Отвореният код, създаден и разпространяван от Линус Торвалдс, дава възможност да се обединяват идеите на много хора и още повече да участват в разработването на проекта по създаването на свободна за ползване вариация на операционната система UNIX. Популярността на този проект расте с главоломни темпове и може да се оприличи на снежна лавина, родена от търкулването на малка снежна топка.

Колкото повече хора се интересуват от системата, толкова повече програмисти се включват в проекта и толкова повече хора се сдобиват с уменията и навиците за работа с Linux. Съвременният Linux вече по нищо не отстъпва на комерсиалните операционни системи. Той е приложим в най-различни ниши на информационния свят, в който живеем – от системи за домашна употреба, през сървърните решения и чак до милионите мобилни телефони и устройства.


Общността, създадена от Линус Торвалдс, продължава да се разраства, привличайки нови членове. В реализацията на съвременните Linux-базирани операционни системи, са останали само около 2 процента от първоначалният код на ядрото на Linux, написан от самия Торвалдс. Той е собственик на търговската марка на Linux – пингвинът, който се появява като виртуална реплика на любимата играчка на Линус от детството, плюшен пингвин наричан Тъск. Но проектът на Торвалдс за операционната система с отворен код отдавна живее свой собствен живот.



След успеха на комерсиално ниво на компании като  Red Hat и VA Linux, които разработват софтуер с отворен код не само за крайни потребители, но и за бизнеса и сървърните решение, Линус Торвалдс получава и финансово признание за постиженията си. Получава като дарение суми, възлизащи на няколко милиона долара. В момента Торвалдс живее със семейството си в Портланд, Орегон и работи за “Linux Foundation”, която се занимава със системите с отворен код и постоянното обновяване на ядрото на Linux.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...