7 декември 2015 г.

Учени откриха в пилешко месо, продавано в магазините на Европа, бактерия, устойчива към известните антибиотици. Доскоро се смяташе, че мутиралият патоген е изолиран само на територията на Китай.

Антибиотиците от последно поколение от класа полимиксове са най-ефективни в борбата с опасните микроорганизми. В медицината широко се използва един от препаратите от тази група — колистин. Фермерите пък го употребяват, за получаване на по-голяма месна маса от животните и птиците. В резултат на тази практика се появява генът MCR-1, който е резистентен към лекарствените препарати. С помощта на този ген бактериите мутират и пациентите, заразени с такива бактерии, се оказват незащитени спрямо множество инфекции.

Откритието е на учени от Южнокитайския университет по агрономия в Гуанджоу. Те първи откриват в свинско и пилешко месо бактерии, носещи гена MCR-1.

По-късно подобни мутации бяха открити в месни продукти в Дания. Находката става случайно, докато пациент е лекуван заради заразяване на кръвта. Човекът не е посещавал Китай, нещо повече – никога не е напускал Дания. Но въпреки това у него е открита заразата от мутиралата бактерия. Последващи изследвания показват, че причина за заразяването е консумацията на вносно пилешко месо.

В съобщение за пресата, разпространено от датските медици, се казва, че генът MCR-1, отговорен за резистентността спрямо колистин, е открит в пилешко месо, внесено от Германия. Медиците са открили общо шест образци на мутирали бактерии E. сoli в пробите от пилешкото, внесено в Дания от Германия в периода между 2012 и 201 година. Засега не е известно дали месото е произведено в Германия или е реекспортирано, а произходът му е от трета страна.

До момента няма разработени ефективни начини за борба с новите, “свръхбактерии”. Учените призовават фермерите да се въздържат от излишната употреба на антибиотици. Хората, които консумират месо, трябва да обръщат повече внимание и да го подлагат на по-продължителна топлинна обработка.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...