10 декември 2015 г.

Норберт Пап, историк от Университета в Печ, заявява пред The Guardian, че е открит гробът на султан Сюлейман Великолепни. Султанът умира през 1566 година по време на обсадата на град Сигетвар в южна Унгария.

Историкът Норбърт Пап обяснява, че отдавна се предполага, че останките на Сюлейман I са погребани на мястото, на което се е намирала шатрата му в лагера на обсадилите града отомански войски. По време на разкопки, учените са се натъкнали на гроб, в който има и други артефакти, позволяващи да се смята, че това е мястото на което е погребан султана. Пап подчертава обаче, че ще са нужни още изследвания и разкопки, за да се докаже без съмнение предположението на историците.

“Разполагаме с данни, които сочат само едно и също. Нищо не противоречи на фактите, с които разполагаме, затова смеем да говорим за откритието си “с голяма доза сигурност”. Но все пак ще са необходими още доказателства, защото това е много деликатна тема”, казва Пап на пресконференция, в която представя резултатите от работата на екипа му.

Сюлейман Великолепни умира на 71-годишна възраст. Той е най-дълго управлявалият султан в Османската империя. По време на управлението му империята преживява разцвета си. През 46-те години докато е на власт Сюлейман разширява границите на държавата си на Балканите, Средния изток и в Северна Африка.

Откритието, за което става дума, е направено на място, на което някога се е намирало малко турско селище Turbek (от турското “тюрбе” – гробница, малък мавзолей), което е разрушено около 1680 година. Останките на селището са открити от Пап и екипа му през 2013 година.

Историците смятат, че сърцето и вътрешните органи на Сюлейман Великолепни са погребани на мястото, на което почива, а тялото му е откарано в Истанбул и там е погребано. Смъртта му край стените на Сигетвар е пазена в тайна цели 48 дни, за да не се повлияят войските му и да отстъпят от битката.

Отбраната на Сигетвар е водена от местният воевода от хърватско-унгарски произход Миклош Зриний. Обсадата завършва с разгром за защитниците и жестоко клане, но упоритата съпротива на местните проваля плановете на османлиите за поход към Виена не само в тази им кампания, а за десетилетия напред.

Пап разказва още, че в близост до предполагаемата гробница на Сюлейман Великолепни са открити останки и на други структури, които все още не са напълно разкопани. Според учения това са руините на малка джамия и училище за дервиши. Унгарските учени ще подновят работа по разкопките през април следващата година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...