8 декември 2021 г.

Часът е малко преди 23 на 8 декември 1980 година. Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно се прибират към дома си в Ню Йорк, след като са прекарали последните часове в звукозаписното студио Hit Factory. Когато двамата са на входа пред сградата “Дакота”, където се намира жилището им, пред Ленън изниква психически неуравновесеният Марк Дейвид Чапман. Чапман първо моли Ленън за автограф върху последния, излязъл само преди две седмици албум “Double Fantasy”. После изчаква Ленън да го подмине и стреля пет пъти в гърба му.

Ленън пада. Портиерът на сградата вика полиция, а убиецът на един от най-великите хора на ХХ век стои и чака пристигането на полицаите, като през цялото време рецитира “Спасителят в ръжта” на Селинджър.


Пристигналите на място полицаи качват ранения Ленън в автомобила си и го карат в най-близката болница. Но всички опити на лекарите да спасят легендата на рок музиката са безрезултатни. В 23:15 часа на 8 декември 1980 година Джон Ленън почива вследствие на огромната кръвозагуба след изстрелите на Чапман. Останките му са кремирани, а прахът е предаден на съпругата му Йоко Оно. Последното си интервю Джон Ленън дава няколко часа, преди да бъде убит.





Убиецът му Марк Дейвид Чапман, въпреки че е признат за страдащ от психични проблеми, е осъден на доживотен затвор. Пред съда твърди, че искал просто да стане известен, затова си съставил списък с именити личности, които да убие, за да се прослави.



Присъдата излежава в затвора със строг режим “Атика” край град Бъфало. Подавал е вече осем пъти молба за помилване и предсрочно освобождаване (последният път през август 2014 година). Всеки път обаче, молбите му са отхвърляни и Чапман продължава да излежава доживотната си присъда.


Още през 2000 година Йоко Оно пише писмо до комисията по помилванията на щата Ню Йорк, в което призовава Чапман да не бъде освобождаван. И през следващите години вдовицата на великия Джон Ленън не веднъж е заявявала, че няма да се чувства в безопасност, ако убиецът бъде пуснат на свобода.






-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...