18 декември 2021 г.


Победата на Севера над робовладелския Юг в Гражданската война от 1861-1865 година в САЩ, слага край на вноса на роби в страната. По време на войната президентът Линкълн провежда редица демократични реформи. На 19 юни 1862 година той подписва законът за отмяна на робството, а на 1 януари 1863 година излиза с декларация, с която призовава армията на Съюза да даде свобода на всички роби.

Декларацията обаче не може да окаже търсеният ефект преди края на войната, защото конституционалното й съответствие се оспорва от самия факт, че се води военен конфликт между Севера и Юга.

13-тата поправка в Конституцията на САЩ, с която робството се отменя на територията на цялата държава, е приета от Конгреса на 31 януари 1865 година, още по време на войната. Ратифицирането й от минимално необходимият брой щати става до 6 декември същата година и така тя влиза в сила от 18 декември 1865 година. С нея се слага край на търговията с роби в САЩ. Три четвърти от американските щати я ратифицират, като с този акт заявяват, че нито робството, нито каквато и да е друга форма на принудителен труд са допустими занапред на територията на САЩ.





Търговията с роби на Американския континент обаче продължава чак до края на XIX век. В Куба окончателно е забранена през 1886 година. Две години по-късно и Бразилия отхвърля робството. Пълната забрана за търговия с роби в световен мащаб е приета с Конвенция на  Лигата на нациите едва през 1926 година.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...