10 ноември 2015 г.

Картина на повърхността на Плутон, създадена на база данните от сондата New Horizons
Сондата New Horizons продължава да изпраща на Земята данните, които събра по време на сближаването си с Плутон. Анализът на новата информация позволява да се направи заключението, че на малката планета има вулкани, които изригват лед.

На 14 юли 2015 година автоматичната междупланетна станция New Horizons направи поредица от снимки на Плутон, прелитайки на около 12 500 километра от повърхността му. В момента апаратът продължава пътуването си към друга загадъчна част от Слънчевата система – Куйперовия пояс, като едновременно с това продължава да изпраща към Земята събраната по-рано информация.

За поредните си открития експертите от NASA съобщиха на пресконференция на 9 ноември. Най-интересни и неочаквани според учените са данните за планинските масиви на Плутон. Много от тях са с кратери. Особено отчетливо се открояват две възвишения, достигащи на височина няколко километра и се простират на 161 километра в диаметър. Наподобяват земните вулкани.

Оливър Уайт, научен сътрудник към изследователския център на NASA, обяснява, че никъде другаде в пределите на Слънчевата система не са наблюдавани подобни структури. Астрофизиците са на мнение, че планините на Плутон са вулкани, които вместо разтопена лава, изригват смес от замръзнала вода и метан, азот и амоняк. Уайт подчертава, че подобно предположение, изказано за малката планета, намираща се на дистанция 30 пъти по-голяма от тази между Слънцето и Земята, изглежда странно, но “това е единственото възможно обяснение”.

New Horizons откри на Плутон няколко големи разлома с дълбочина до четири километра. Наличието им може да се обясни с това, че в ядрата на планетата се извършва разпад на радиоактивни елементи или други глобални промени, случили се някога на повърхността на Плутон.

За деветте дни, докато беше в близост до планетата, сондата е събрала около 50GВ информация. Данните се предават към Земята и се очаква до началото на 2017 година всичката информация да бъде прехвърлена.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...