28 ноември 2015 г.

Работещи в Египет археолози твърдят, че са открили свидетелства, че в гробницата на Тутанкамон има тайна стая, в която може да се намира древеноегипетската царица Нефертити.

Министърът на Египет по охраната на древните паметници Махмуд ад Дамати заявява, че експертите на 90% са сигурни, че са открили неизвестна до момента стая под погребалната камера на Тутанкамон в Луксор. Изводите са на база двудневни изследвания и сканиране, извършено с помощта на специално оборудване, което не нанася никакви щети на древния паметник.

Британският египтолог Никълъс Рийвс, който пръв изказа предположението, че в гробницата на Тутанкамон съществува неотваряна до момента стая, в която може би се намира погребението на царица Нефертити, има намерение да продължи с изследванията, за да докаже правотата на допускането си.

Царицата се слави като неземна красавица. Името й се превежда като “Красавицата, която идва от там”. Нефертити е царица на Египет между 1351-1334 г. пр.н.е.

Никълъс Рийвс смята, че Тутанкамон, който почива на 19-годишна възраст около 1323 г. пр.н.е. може да е починал толкова неочаквано, че се е наложило да го погребат в предната част на гробницата, която поначало е предназначена за място за вечен покой на Нефертити.

Някои смятат, че Тутанкамон е син на Нефертити. Гробницата му е открита през ноември 1922 година от британския археолог Хауърд Картър. Тя е единствената от фараонските гробници, която на практика остава непокътната до наши дни. В нея са открити над две хиляди предмета.

Доктор Рийвс смята, че някои особености в структурата на гробницата сочат, че тя е била предназначена за царицата, а не за фараона. За момента други известни египтолози не споделят предположенията му.


Коя е царица Нефертити?
Пълното й име е Нефер Неферу Атон Нефертити и означава “Прекрасен в красотата си Атон, Красавицата, която идва от там”.
Царица на Египет и съпруга на фараона Ехнатон (Аменхотеп IV).
Нефертити и съпругът й установяват монотеистичният култ към бога на Слънцето – Атон.
Смята се, че се е омъжила на 15 годишна възраст и е родила шест дъщери и един син.
Според редица теории, Нефертити е майка на Тутанкамон.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...