18 ноември 2021 г.

Според легендите героят от швейцарския епос прострелял с арбалет ябълката, поставена върху главата на сина му, а после убил и австрийския управител на градчето Алтдорф Херман Геслер. Това послужило като знак за въстанието, довело до независимостта на Швейцария от австрийското владичество на Хабсбургите.

Всичко, което се знае за Вилхелм Тел всъщност е само легенда. Най-популярният вариант на мита гласи, че скоро след отварянето на прохода Готард, когато властващите във Виена от 1273 г. Хабсбурги търсят начин за контрол над кантона Ури, а от там и над търговията през Алпите, за нов Управител е назначен Херман Геслер. По онова време непокорните планинци от Ури вече са обединили силите си с тези на съседите си от кантоните Швиц и Нидвалден. Съюзът им е скрепен със споразумение, подписано в местността Рютли. Обединяването на силите им е за да могат заедно да се противопоставят на австрийското потисничество.

На площада в Алтдорф Геслер заповядва да бъде забучен кол, на който да се постави негова шапка. Всеки преминаващ през столицата на кантона Ури е задължен да се кланя на кола със шапката.

Вилхелм Тел е родом от близкото село Бюргелн. На 18 ноември 1307 година (според изследователи, детайлно проучили писаната форма на преданието) той посещава града заедно със сина си. И напълно игнорира заповедта за поклона на шапката.



По заповед на Геслер е заловен и му е наложено тежко изпитание. Заповедта на деспотичния управител е да стреля от арбалет по ябълка, поставена на главата на сина му. Вилхелм Тел се слави като майстор на стрелбата с лък и арбалет, затова и изпитанието цели да го унижи. Залогът е да уцели ябълката и да бъдат освободени, а в случай, че откаже да се подчини, двамата със сина му ще бъдат убити.


Завързват момчето с ръце зад гърба. Тел взема две стрели - едната зарежда в арбалета, другата оставя в колчана си. Изстрелът му е точен и уцелва ябълката, без да нарани момчето.
Геслер е впечатлен и едновременно разгневен. Задава на непокорния Тел въпрос, за какво му е втората стрела. Вилхелм отговаря, че ако първата стрела случайно била уцелила сина му, с втората щял да убие Геслер.

За проявената дързост Тел е арестуван и осъден на доживотен затвор в тъмниците на замъка в Кюснахт, намиращ се на североизток от Люцерн. За да бъде закаран до там трябва да се премине с лодка през езерото. Докато пътуват с лодката Тел и австрийските войници се разразява буря. Австрийците не познават района и настояват Тел да бъде освободен, за да им показва пътя. Геслер отстъпва и Тел повежда лодката край брега. Издебва удобен момент, в който преминават покрай една плоска скала и скача на нея, като изтласква лодката отново в бурните води.


От този момент Вилхелм Тел има само една цел - да използва и втората стрела според първоначалния си замисъл. Успява да се придвижи по брега до Кюснахт. Геслер и спътниците му пристигат на брега и поемат по просеката, която води до замъка. В тъмнината Тел им устройва засада и успява да убие тиранина. После се скрива в гората и се завръща у дома.



Легендата е сходна с много други, датиращи още от времето на древен Египет. А се превръща и във вдъхновител на други подобни примери на бунт и неподчинение на тиранични управници по време на Средновековието в Европа.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...