22 ноември 2021 г.

Ритъмът и мелодията на този шедьовър са известни на всички. Когато чуете “Болеро” в главата ви съвсем отчетливо започва да звучи музиката на гениалното произведение на Морис Равел.

Ида Рубинщайн
Произведението се ражда “по поръчка” за балетната трупа на Бронислава Нижинска и Ида Рубинщеайн. През 1928 година Морис Равел по молба и идея на самата Ида Рубинщайн пише музиката за балетна постановка. На 22 ноември 1928 година на сцената на парижката “Пале Гарние” за пръв път звучи “Болеро”.

Замисълът на цялата балетна вечер, както и хореографията за първото изпълнение на “Болеро” е на първата жена – балетмайстор Бронислава Нижинска. А изпълнението на Ида Рубинщайн превръща “Болеро” в абсолютен хит, както бихме казали днес.

Спектакълът има огромен успех. Както и повечето от творбите на Морис Равел, “Болеро”-то заживява свой собствен живот. Триумфалното му шествие из концертните зали по цял свят започва буквално веднага след премиерата му. Популярността му е огромна и едва ли има реномиран оркестър в света, който да не го е включил в репертоара си.




Само два любопитни факта. Популярността си “Болеро” дължи вероятно на хипнотизиращия ритъм на неизменно повтарящата се ритмични фигура, на чийто фон многократно се повтарят две сравнително кратки мелодични теми. Постепенното въвеждане на нови инструменти допълнително покачва емоционалното възприятие на музиката.

Творбата е с времетраене 15 минути. Но ако се изпълнява в постоянен ритъм, без ускоряването, което композиторът изисква, може да продължи и до 18 минути. През това време малкият барабан, който задава ритъма на цялата композиция, изпълнява една и съща ритмична фигура, съставена от 24 удара. Фигурата се повтаря 169 пъти, което прави общо 4056 удара.





-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...