20 ноември 2021 г.

На 20 ноември 1985 година Microsoft официално пуска своят първа “графична” операционна система, която носи името Windows 1.0.
Всъщност, ако трябва да сме съвсем точни, Windows “се ражда” две години по-рано. Официалното му демонстриране пред публика е направено от Бил Гейтс на 10 ноември 1983 година. Но продажбите на новия “графичен интерфейс на потребителя под MS-DOS” е пуснат точно на днешния ден преди 35 години.

През двете години между анонсирането на системата и официалното й пускане 24 разработчици се стремят да я доведат до крайния й вариант. На 20 ноември 1985 година в търговската мрежа започва да се продава готовата за работа операционна система, която на практика носи наименованието Windows 1.01. Освен от магазините системата може да се поръчва и по пощата. Ден по-късно продуктът е представен и на специална пресконференция. В САЩ цената на първия Windows е 99 долара, а в Германия се продава за 350 марки.

Работата по системата започва още по-рано – през 1981 година. През септември, само месец след излизането на PC-DOS 1.0 в IBM започват разработването на проекта Interface Manager, чиято задача е да приближи MS-DOS и приложенията за персонални компютри. Графичният интерфейс трябва да направи и по-лесна работата на компютрите с включените към тях принтери и монитори.



Interface Manager се разработва така, че да е независим от хардуера. Търси се уеднаквяване на програмите, които да работят в графичен режим на принципа WYSIWYG (Каквото виждаш, това получаваш).

През лятото на 1982 година Microsoft пуска своята програма за обработка на електронни таблици, която се нарича Multiplan. В нея командите за въвеждане на данни се изписват най-долу на екрана и до известна степен предлагат интуитивен начин за работа. Но под впечатлението от графичните среди, разработени за работните станции Xerox Star и за персоналния компютър Apple Lisa, Бил Гейтс решава да използва диалогови прозорци и падащи менюта.

През есента на 1982 година компанията VisiCorp по време на изложението COMDEX показва своята графична среда VisiOn. Тогава в Microsoft вземат решение и започват работа по създаването на операционна система, която да предоставя изцяло графичен интерфейс на потребителя. Така се ражда Windows 1.0.

По същество Windows 1.0 е графична надстройка на MS-DOS. Потребителят получава графичен интерфейс, който му позволява да работи с няколко програми едновременно (многозадачен режим). Всяка от работещите програми ползва свой “прозорец”. В първия Windows прозорците не могат да се препокриват – нареждат се един до друг. Само служебните съобщения се извеждат в “изскачащи” прозорци.

Разработката се сблъсква с много проблеми. 85 % от кода на операционната система е написан с помощта на езика C. Големите затруднения идват от проблеми с ефективността в работата на процесорите Intel 8088, които са масовите, използвани в персоналните компютри по това време.



По същото време и други компании работят по свои графични интерфейси. Появява се DESQview на Quarterdeck. IBM пък показва TopView, a Digital Research демонстрират GEM. За да покажат своите предимства – по примера на Apple – Microsoft създават програмните приложения Write и Paint. Тенди Троуър пък е начело на екипа, разработил такива допълнителни инструменти като календар, калкулатор, пасианс, часовник и играта Реверси. През май 1985 година се провежда поредното изложение COMDEX и тогава широката публика се запознава отблизо с възможностите на Windows.

Реакцията на потребителите към Windows 1.0 не е от най-ентусиазираните. Системата поддържа работа с мишка и клавиатура, но по това време компютърните мишки са все още скъпи удоволствия. Освен това операционната система харчи повече памет, а включените в нея нови приложения поставят потребителите пред необходимостта да купуват по-нови и скъпи компоненти за компютрите.



Windows 1.0 е тромав. Но това е само първата стъпка по един дълъг път. 34 години по-късно вече знаем, че революционните идеи не винаги сработват от първия път. Рано или късно обаче, трудът и упоритата работа в правилната посока водят до логичния успех. Разработчикът на Windows и основател на компанията Microsoft – Бил Гейтс, вече десетилетия наред е в челото на класациите за най-влиятелните и богати хора на планетата.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...