24 ноември 2021 г.

На 24 ноември 1859 година английският учен, естествоизпитател и пътешественик Чарлз Дарвин публикува своята монография, озаглавена “Произходът на видовете”. Пълното название на труда му е “On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or The Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life.”

Теорията за еволюцията и произхода на видовете днес се изучава в часовете по биология. И въпреки това с името на Дарвин и неговия труд са свързани не една неточност и митове.

Мит 1. Дарвин “измисля” теорията за еволюцията
Всъщност, първата еволюционна теория разработва в началото на XIX век Жан-Батист Ламарк. Негово е предположението, че придобитите признаци се наследяват. Например, ако животно се храни с листата по високите клони на дърветата, вратът му ще се удължава и с всяко следващо поколение ще е по-дълъг, отколкото у предците му. Така според Ламарк са се появили жирафите.
Чарлз Дарвин усъвършенства тази теория и въвежда в нея понятието “естествен подбор”. Според теорията му, по-големи шансове за продължение на рода имат онези индивиди, които притежават признаците и качествата, позволяващи им да оживеят в конкурентната среда. 

Вторият мит е, че Дарвин твърди, че човек е произлязъл от маймуната.
Ученият никога не е казвал подобно нещо. Дарвин предполага, че човекът и маймуните имат общ, маймуноподобен предшественик. На база на сравнително-анатомичния анализ, както и на ембрионалното развитие, той демонстрира, че анатомично, физиологично и онтогенетично характеристиките на човека са сходни с тези на редица примати. Така се ражда симиалната (т.е. “маймунската”) теория за антропогенезата. 



Между другото, на същата дата – 24 ноември, но през 1974 година, са открити останките на австралопитека, наречен “Люси”. Изследванията на скелета на това същество, живяло преди около 3,2 милиона години, също са част от доказателствата, че теорията на Дарвин е повече от вярна. “Люси” дълго време държи рекорда за открити най-древни останки от “свързващото” звено в еволюцията на човека от приматите, докато през 2009 година в Африка не е открит скелета на друг австралопитек – Арди. Арди е с около милион години “по-възрастна” от "Люси", но останките и на двете сочат правотата на Дарвин в предположението, че съвременният човек и маймуните имат общ прародител.

Преди Дарвин учените изобщо не са свързвали човека и приматите. Това е трети мит, свързан с еволюционната теория на англичанина. В действителност сходството между човека и маймуните е “документирано” още в края на XVIII век. Френският натруал-философ Жорж-Луи Леклерк дьо Бюфон предполага, че хората са потомци на маймуните, а шведският учен Карл Линей причислява човека към разреда на приматите, където и до днес си “съжителстваме” с маймуните.

Четвъртият мит, може би най-неверният, е, че според теорията за еволюцията на Дарвин оцелява най-силният. Тази заблуда се ражда от неправилното тълкуване на термина “естествен подбор”. Според Дарвин не оцелява най-силният, а най-приспособеният. Много са примерите, в които простите организми са “по-жизнени”, отколкото по-висшите. Това обяснява защо силните и могъщи динозаври са измрели, а едноклетъчните организми са преживели не един и два грандиозни катаклизма, сполетели планетата ни.


Някои се опитват да дискредитират Дарвин, като твърдят, че в края на живота си ученият се отрича от теорията си. Това не е нищо повече от поредната градска легенда. Митът за отричането му се появява 33 години след смъртта му. През 1915 година в баптистко издание се появява историята, как Дарвин малко преди смъртта си се отказва от еволюционните си схващания. За това обаче няма налични никакви фактологично подкрепени доказателства.



Както няма доказателства и за мита, че теорията се ражда в следствие на масонски заговор. Любителите на конспиративните теории твърдят, че Дарвин и повечето от роднините му са масони. Масоните са участници в тайни религиозно общности, които масово се появяват в XVIII век из цяла Европа. Членовете на масонските ложи са предимно знатни хора, на които често се приписва задкулисното управление на световните дела.
Историците не могат да потвърдят с факти твърдението, че Дарвин, или някой от роднините му, някога са членували в подобни тайни общности. Напротив, ученият дълго време отлага публикуването на своята теория. Работи по нея над 20 години, преди да се реши да “скандализира” консервативният свят на научните среди, в които всяка нова теория се приема по условие на нож.

Днес, 162 години след публикацията на “Произходът на видовете” науката е единодушна – теорията на Чарлз Дарвин е вярна и правилна. Еволюцията на организмите е факт и за да бъде оспорена тази теория, ще е нужно нещо повече от упование във вярата.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...