12 октомври 2021 г.

Зад едно от епохалните открития в човешката история стоят античното схващане за сферичната форма на Земята и неверните изчисления на учените от XV век. Точно с тези данни разполага Христофор Колумб, за да състави своя проект за най-краткият – според него – морски път от Европа до Индия.
През 1485 година, след като португалският крал отказва да подкрепи начинанието му, Колумб се премества в Кастилия и там намира нужната му подкрепа от андалуските търговци и банкери. След упорито увещаване и години подготовка, Колумб успява да организира “правителствена” океанска експедиция, която самият той повежда в търсене на западния път към Индия.

В експедицията (1492-1493 година) са корабите “Санта Мария”, “Пинта” и “Ниня”. На 3 август 1492 година 90-те члена на екипажите на трите кораба поемат от Палос и се насочват към Канарските острови. От там поемат строго на запад и пресичат Атлантическия океан в субтропичния пояс. На 12 октомври 1492 октомври европейците достигат до остров Сан Салвадор в Бахамския архипелаг. Това е официалната дата на откриването на Америка.

Между октомври и декември Колумб посещава и много от другите Бахамски острови. В началото на декември изследва част от североизточното крайбрежие на Куба. На 6 декември достига до Хаити и продължава покрай северния бряг на острова. В нощта срещу Рождество, 25 декември, флагманският кораб “Санта Мария” се забива в плитчини, но хората от екипажа му успяват да се спасят.



Колумб продължава с кораба “Ниня”. През януари 1493 година завършва описанието на северното крайбрежие на Хаити и поема обратно към Европа. На 15 март 1493 година се прибира в Кастилия.


И днес не спират дискусиите, доколко Христофор Колумб трябва да се смята за откривател на Америка. Установено е, че островите и крайбрежните области на североизточната част на Америка са посещавани от нормани векове преди Колумб. Не е изключено и европейци или жители на Африка по случайност (или неволя) да са отнасяни през океана до бреговете на тропическа Америка.
Но едва откритията на Христофор Колумб се превръщат в значими за цял свят, защото чак след неговите плавания американските земи влизат в сферата на географските представи.

В чест на откриването на Америка от Колумб – испанец по националност - 12 октомври се отбелязва в Испания като национален празник – Денят на Испанската нация. Оттатък океана, в повечето от държавите на Америка, 12 октомври се отбелязва като Денят на Колумб. В САЩ празникът всяка година се пада на различна дата, защото е прието да се чества на вторият понеделник от октомври.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...