31 октомври 2021 г.

Националният мемориал в планината Ръшмор е една от “визитните картички” на Съединените Американски Щати. Няма американец, който да не се гордее с монумента, изсечен в скалите.
Маунт Ръшмор преди изсичането на мемориала
Началото на работата по мемориала е поставено на 10 август 1927 година. В скалния масив са изсечени ликовете на четирима американски президенти – Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Ейбрахам Линкълн и Теодор Рузвелт. Тези четирима велики люде олицетворяват раждането, философията, обединението и експанзията на нацията.

Всеки от барелефите е с височина повече от 18 метра и се виждат от разстояние 100 километра. Скулпторът, по чиято идея и с чийто труд започва създаването на монумента, е Гитзън Борглам. В плановете му влиза освен четирите президента в скалите да бъде изсечен и текста на Декларацията за независимостта, но не му стигат силите и живота, за да завърши грандиозния си проект.

Планината Ръшмор е избрана съвсем целенасочено – Борглам преценява, че тя има относително равна стена, която е обърната на югозапад и почти през целия ден е осветена от слънцето. Първо е изсечена главата на Вашингтон през 1930 година. Джеферсън се появява през 1936 година, Линкълн – през 1937 г. След като и барелефът на Рузвелт е завършен, мемориалът в Ръшмор е открит с тържествена церемония на 31 октомври 1941 година. 

Монументът се превръща в национален символ на САЩ много бързо и от тогава насам постоянно привлича милиони туристи от цял свят.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...