15 октомври 2015 г.

На 2,7 километра от Стоунхендж, в рамките на Дърингтън уолс, бяха открити останките на древно селище, чиито жители вероятно са строителите на праисторическия монолитен комплекс. За храна жителите на това селище са използвали както млечни продукти, така и месо. Нещо повече – млякото и сирената, които са произвеждали древните, са използвани най-вече по време на ритуални поклонения в чест на местните божества. Изводите са на екип археолози от Университета в Йорк и Университетския колеж в Лондон (Великобритания).

Докато анализират фрагменти от керамика и животински кости, намерени в Дърингтън уолс, учените установяват, че в “жилищните” райони глинените съдове са използвани за приготвяне на всекидневните ястия от месо – свинско и говеждо. Керамиката, открита на места, на които са провеждани обредни ритуали, е служила предимно за млечни продукти.

Изследователите стигат до извода, че сирената, млякото и други млечни продукти са били рядкост и са използвани от малцината избрани, вероятно като дарове за местните божества. Това още веднъж потвърждава традицията, срещана при най-различни племена, да се поднася мляко на божествата. В белият цвят на млякото древните са виждали символ на чистотата.

Друг интересен извод на археолозите е, че жителите на селището в Дърингтън уолс са организирали големи празненства, по време на които са печени големи количества месо. Това подсказва, че племената, строили Стоунхендж и живеещи в Дърингтън уолс са си сътрудничели, или иначе казано – монументалните строежи не са извършвани с робски труд.

Дърингтън уолс се намират недалеч от река Ейвън и се смятат за един от най-големите в Европа монументи от вида хендж, т.е. постройки, изградени от отделни големи каменни блокове. Съоръжението е строено преди около 4500 години и е с диаметър от почти 500 метра. Обиколено е от ров, достигащ на места ширина от 16,5 метра и насип с височина от 1 метър.

Дърингтън уолс, както и намиращият се наблизо друг древен монумент – Уудхендж, са построени в една линия със Стоунхендж. Сред археолозите е разпространена хипотезата, че Уудхендж е представлявал земята на живите, а Стоунхендж – царството на мъртвите.

Стоунхендж е един от най-загадъчните паметници на планетата. Липсата на точни данни за предназначението му дава повод за издигането на всевъзможни нови теории. Наскоро британският историк и изкуствовед Джулиан Сполдинг лансира идеята, че оцелелите каменни колони са служили като опорна конструкция за внушителна дървена платформа, изградена върху тях. Дървените съоръжения обаче отдавна са изгнили, твърди историкът. Някока на тази платформа са се събирали стотици вярващи, за да са по-близо до небесата по време на религиозните обреди.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...