10 януари 2018 г.


Снимката по-горе е част от по-голямо изображение – всъщност, от най-голямото за момента в астрономията изображение на звездното небе. Цялата “панорама” на Млечния път е съставена от 268 отделни секции, които събрани на едно място представляват изображение, съставено от 46 милиарда пиксела.
Колко е това? Сами съдете. Оригиналният файл е с обем от 194 гигабайта, заради което учените от университета Рур в Бохум са разработили специално оналайн приложение, за да може да се разглежда.

Ето още един “отрязък” от най-детайлната за момента снимка на нашата галактика:



Целта на учените от Бохум не е просто да създадат най-красивата снимка на Млечния път. Изследването им е наречено “феномен на променливата” и има за цел да систематизира познанията за начина, по който се променя светимостта на звездите във времето. Изследването на промяната в светимостта ще помогне в търсенето на планети или други звезди, които “засенчват” звезди, преминавайки пред тях (погледнато от нашата позиция, разбира се). Голяма част от информацията, с която разполагаме по отношение на наличието на планети в други звездни системи, идва точно от начина, по който обикалящите около звездите планети “затъмняват” светилата си и ние наблюдаваме промяна в силата на светлината им, достигаща до нас.

Изучаването на промяната в яркостта на звездите предполага, че ще бъдат заснети множество снимки, по които да се извършва сравняване. Сега и всеки желаещ може да разгледа детайлните снимки, публикувани в специалния сайт на проекта. Може да изследвате галактиката, докато си седите удобно във фотьойла. Може даже да потърсите звездата, под която смятате, че сте се родени.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...