13 септември 2021 г.

В християнската традиция е прието да се смята, че кръстът, на който е разпнат Исус Христос, дълго време е бил забравен и е открит по време на управлението на император Константин I Велики. Според преданията, майката на Константин - Елена Равноапостолна, в залеза на дните си предприема пътуване до Йерусалим, за да открие онези места, които са свързани със земния живот на Исус и самият кръст, на който е извършено разпятието.


Съществуват няколко версии за откриването на светинята, но най-разпространената гласи, че Елена заминава за Йерусалим на преклонна възраст. Там тя дълго време разговаря с християни и юдеи за възможното място, където е заровен Кръста. Дълго време издирванията не дават резултат, докато Елена не се среща с възрастен евреин на име Юда. Той и разказва, че Кръстът е заровен там, където се намира капище на Венера.


Капището е разрушено, а под него е открит Гроб Господен, а съвсем наблизо и три заровени кръста. За да разберат на кой от трите е разпнат Христос, Патриарх Макарий Йерусалмиски един по един възлага кръстовете над покойник. Когато върху му положили Кръста Господен покойникът оживява и всички се убеждават, че са открили Животворящия кръст.


Император Константин заповядва на мястото в Йерусалим да се издигне храм в чест на Възнесението Господне, който да включва в себе си и Гробът Господен и предполагаемото място на Голгота. Строежът на храма отнема 10 години. Храмовият комплекс е от няколко сгради, разположени по класическа схема в посока Изток – Запад.



Кръгъл храм-мавзолей, наречен Анастасис (Възкресение на гръцки) отбелязва мястото, където се намира Гроб Господен. До него се намира базилика с олтар, разположен в посока към храма. Великата църква бележи мястото, на което е открит кръста Господен.


Храмовият комплекс е осветен тържествено на 13 септември 335 година в присъствието на св. Константин Велики и духовните лица, участващи в първия Тирски събор. В чест на това събитие Православната църква отбелязва празничното Обновление на храма Възкресение Христово в Йерусалим. На следващият ден, 14 септември се отбелязва празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен (Кръстовден).


Всяка година в навечерието на Велик ден, в храма на Гроб Господен вярващите очакват слизането на Благодатния огън – неръкотворният пламък, който се запалва по мистериозен начин, отбелязвайки възкресението на Христос.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...