21 май 2018 г.

Производителите на антибактериални миещи средства твърдят, че продуктите им са по-ефективни в битката с микробите, отколкото обикновените сапуни. Корейски учени решават да проверят, дали това наистина е така.

Антибактериалните сапуни, съдържащи триклозан – широкоспектърен антибактериален и противогъбичен химически агент – не са по-ефективни от обикновените сапуни. Биотехнолози от Университета Корьо в Република Корея доказват това на практика.

В 20 чашки на Петри учените поставят щамове от най-разпространените бактерии, сред които салмонела, листерия и златист стафилокок, след което в продължение на 20 секунди ги третират със сапунен разтвор. Използват се както обикновени сапуни, така и на антибактериални, съдържащи 0,3% триклозан (максимално допустимата концентрация на активното вещество в страните от Европа, Канада, Китай и Австралия). Експериментите са провеждани и при различна температура на водата – между 22 и 40 °C.

Резултатите от опитите показват, че няма значима разлика между въздействието на двата типа сапуни върху бактериите. Нищо не се променя и когато учените променят времето за въздействие, променяйки го на 10 и 30 секунди. Единствената разлика се забелязва в това, че антибактериалните сапуни дават значително по-добър резултат 9 часа след въздействието върху бактериите.



Освен липсата на явни предимства от употребата му, антибактериалният сапун има и странично въздействие – може да повиши устойчивостта на бактериите при третирането им с антибиотици, подчертават авторите на изследването.

Биотехнолозите акцентират и на още един момент – те са развенчали и мита, че ръцете по-ефективно се мият с топла вода. В експериментите си не отчитат никакви различия при използването на  22-градусов и 40-градусов сапунен разтвор.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...