5 септември 2015 г.

Разкопките край Сиера де Атапуерка, Испания
Международен изследователски екип достига до извода, че в хода на еволюцията, човешкото тяло най-малко четири пъти е променяло формите и пропорциите си. Промените са провокирани от промяната в начина на живот и придвижване.

Учените изследват изкопаеми останки от древни хора, живели преди около 430 хиляди години на територията на днешна Испания. Останките са открити в северната част на страната, на мястото на археологически разкопки, известно като Сиера де Атапуерка. По време на изследването става ясно, че живелите на това място предци на съвременния човек са били с относително висок ръст – средно около 1,63 метра и са тежали около 69 килограма. Притежавали са едри и мускулести тела, и като цяло са били значително по-силни в сравнение с по-късните неандерталци. Учените обаче подчертават, че обемът на мозъка им съотнесен към телесната маса е много по-малък, отколко същото съотношение измерено при неандерталците.

Основавайки се на резултатите от археологични проучвания от последните 20 години, международният екип учени стига до извода, че човек е преминал през четири стадия на еволюция през последните над 4 милиона години. През първият етап са съществували ардипитеците (Ardipithecus), живели преди около 4,4 милиона години, които предимно лазели през гъстите тропически гори, въпреки че са можели да ходят и изправени.

На вторият етап се появяват австралопитеците, които вече се предвижват предимно на два крака, но все пак запазват навика си да се катерят по дърветата. Най-известният представител на този вид е Люси – скелетът на женски австралопитек, открит в Етиопия през 1974 година.

На третият стадий от еволюцията ни се появява т.нар. архаичен човек. Отличава се с високия си ръст, едрото и мускулесто тяло, както и с изключително наземния начин на живот и придвижване.

Според антрополога от Университета в Бингхамптън Ролф Квам, хората, живели в Сиера де Атапуерка са притежавали физиологичните данни, характерни за третия етап от човешката еволюция, докато съвременният човек се намира на четвъртото “стъпало” по пътя на еволюирането си.

Човешкото тяло се е променяло заради измененията в начина на живот и начина на придвижване: с течение на времето нашите предци са прекарвали все по-малко време на дърветата, избирайки по-бързият начин за придвижване на два крака по земята. Откритите в Сиера де Атапуерка останки дават на учените още ценна информация в съставянето на цялата картина на човешката еволюция.

Припомняме, че съвсем наскоро в Кения бяха  открити каменни оръдия на труда, датиращи от преди 3,3 милиона години. Находките опровергават досегашните схващания, че хората са започнали да изработват инструменти преди около 2,6 милиона години, когато се появява т.нар. “сръчен човек”  (лат. Homo habilis).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...