21 април 2018 г.

Докато разглеждате в социалните мрежи снимките на приятелите си, обърнете внимание на това, как заснемат селфитата си. Учените са убедени, че това носи много информация.

Начинът, по който човек си прави сам снимки, носи много повече информация за него, отколкото самият му външен вид. Твърдението е на професорът по психология от Технологичния университет Нанян в Сингапур Лин Цю.

Докато провежда изследване, в което участват потребители на китайския аналог на Twitter, и които редовно си правят селфита, ученият достига до заключението, че особеностите на позата, в която се снимат, са свързани с определени личностни черти. Например, приятните и дружелюбни хора по-често си правят снимки сами, на които се смеят и насочват камерата към себе си най-често отдолу нагоре.

Хората, които са жадни “да трупат нови впечатления и опит”, публикуват в социалните мрежи повече “позитивни” селфита. Добросъвестните рядко си правят снимки, на които по фона може да се определи мястото, на което е снимано. А невротичните и емоционално неустойчивите личности по условие са с нацупени устни, докато си правят селфи.

В същото време, учени от Университета на щата Охайо, провеждащи подобно изследване, достигат до извода, че измежду мъжете най-склонни да си правят и публикуват селфита са онези с високи показатели по отношение на нарцистичните наклонности или които страдат от личностни разстройства.

През 2014 година селфитата са на втора позиция в класацията за най-дразнещите снимки от отпускарските периоди. За британците, които са автори на този своеобразен рейтинг на “най-отвратителните снимки”, единственото по-досадно нещо са публикациите със скрийншотове от iPhone с прогноза за времето от мястото, на което човек е решил да прекара отпуска си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...