21 април 2018 г.


Погледнат от въздуха така изглежда откритият рудник Супер Пит (англ. Super Pit), т.е. – Голямата яма. Златоносната жила, която се разработва на това място, се намира близо до град Калгурли и е най-големият открит рудник в Австралия. Дълбочината на рудника е около 570 метра, на дължина се простира на 3,5 километра, а в ширина е до 1,5 километра. Около 550 човека работят денонощно на трисменен режим. Всяка година от това място се добиват по около 850 000 унции (28 тона) злато. И разбира се, както е нормално за подобни находища, размерите на рудника постоянно растат.

Град Калгурли е основан през 1893 година от златотърсача Патрик Хенън, който открива огромната златна жила. От тогава и до днес жителите на града основно се занимават с добива на злато, а районът е наречен Златната Миля. Погледът е запленен от колорита на това място. Допълнително човек бива поразен от огромните машини, които копаят и пренасят златоносните скални маси. Всичко е едно грандиозно зрелище.

Разбира се, достъпът до територията на рудника е строго ограничен. И все пак има легални начини да се посети Голямата яма. Местните туристически агенции предлагат организирането на екскурзии, а всяка трета неделя от месеца Голямата яма е отворена за свободен достъп на организирани групи. Без заплащане може да се посети и специално изградената наблюдателна площадка, която се намира на 5 километра от Калгурли. Погледнати от нейната височина, огромните машини, сновящи в рудника, изглеждат точно като детски играчки.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...