13 август 2020 г.

През 1961 година Германската Демократична република (ГДР) започва строежа на заградително съоръжение, с което да се затвори границата между Източен и Западен Берлин. Берлинската стена, както става известно това съоръжение, просъществува до есента на 1989 година и се превръща в символ на “желязната завеса” между социалистическия лагер и западните демокрации.

На 13 август 1961 година, в условията на изострящо се противопоставяне между двата лагера в Студената война и най-вече САЩ и СССР, Валтер Улбрихт подписва решението за изграждане на съоръжение, което да отдели Източен от Западен Берлин. Строежът на стената, която е с дължина 155 км, 43 от които са на територията на града, продължава между 1962 и 1975 година. Средната височина на стената – 3,6 метра. По цялата й дължина има 302 стражеви вишки и редица други гранични съоръжения.

В началото са отворени 13 гранични пункта, но до 1989 година броят им постепенно е намален до три.
Стената е построена по препоръка на съвещанието на секретарите на комунистическите и работнически партии от страните, членки на Варшавския договор. Последните сегменти от съоръжението са изградени през 1975 година.



В чертите на града Стената е изградена за рекордно време – само за два дни. По това време Студената война е в разгара си, а границата между социалистическия Изток и капиталистическия Запад е твърде “прозрачна”. Разделителната линия преминава директно по улиците, през домовете и инфраструктурата на града. Официално действат 81 улични пропускателни пунктове, 13 прехода между станциите на метрото и железопътните връзки.

През 1961 година в ГДР за пореден път се “затягат коланите” – в страната са повишени цените, увеличени са нормите в производствената сфера, започва колективизация. Накратко, народът масово започва да се пренася в западната част на Берлин. Само за първите шест месеца на 1961 г. страната е напусната от над 200 000 души.

След като Стената става факт, народът намира други начини да я “заобиколи”. Понякога действат много изобретателно. Регистрирани са случаи, в които 28 човека преминават границата по изкопан тунел с дължина 145 метра. Други пък прелитат над стената с делтаплани, въздушни балони, а има и случаи, когато хора се прехвърлят по въже, преметнато между съседни домове. За 17 години в западната част бягат 175 287 човека.



По неофициални данни по време на нелегално преминаване на стената, са загинали между 645 и 1245 души. Официалната статистика сочи друго – само 125. Бягащите нелегално пък са причинили смъртта на 8 граничари.

По време на затоплянето на отношенията между Запада и Изтока, през 1989 година започва демонтажа на съоръжението, станало световно известен символ на разделението между хората в съвременния свят.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...