11 август 2021 г.


„...О, страннико, върви на вси спартанци разкажи,
че тук покорни на законите им ний лежим...“

Това гласи епитафът, съчинен от Симонид и издялан върху плочата, която отбелязва мястото, където са погребани спартанците на цар Леонид I, загинали при отбраната на прохода Термопили.

Дали спартанците са били 300, вече никога няма да се разбере със сигурност. За подвигът им и за случилото се можем да разчитаме само на написаното от Херодот. И от няколкото персийски източника, които косвено потвърждават неговата версия.

Знаменитата битка при Термопилите се провежда между 11 и 13 август през 480 г. пр.н.е. Всъщност, все още се спори за точната дата, тъй като Херодот не е посочил точно кога се разиграват събитията, но учените са определили един промеждутък от 30-тина дни и везните се накланят към приемането на датата 11 август.

Десет години по-рано персите търпят поражение в битката при Маратон. Затова  Ксеркс I си взема поука и решава да нападне гърците в самия разгар на Олимпийските игри. Да се воюва по време на Олимпиада е грях. Голямо престъпление спрямо волята на боговете. Вероятно по тази причина едва няколко хиляди гърци се наемат да натоварят душите си с този грях и да излязат на война срещу пълчищата на Ксеркс. Кой знае, дали не са получили нареждания от типа: Идете, задръжте врага докато свършат Игрите, а после ние ще ви пратим помощ.

Херодот пише, че персите наброявали два милиона и половина. Съвременните военни историци обаче смятат, че максимумът, който е можел да си позволи по онова време е 200 000 души войска. Макар че и това е много, като се вземат предвид нуждите от логистична подкрепа, както е модерно да се нарича снабдяването на войската с нужното ѝ продоволствие и оръжие.
Гърците пък разполагат с около шест хиляди тежко въоръжени воини. Следователно, с цялата обслужваща войските прислуга и леко въоръжените доброволци-селяни, не са наброявали повече от 45-50 000 души.



Термопилите – по онова време – представляват тесен проход между планински възвишения, където дори преминаването и на две каруци заедно е проблемно (днешният изглед на това място по нищо не напомня за тогавашната ситуация). Освен теснината, проходът е преграден и с мощна стена. Гърците много успешно защитават мястото повече от седмица.


Обаче се намира предател. Благодарение на някой си Ефиалт от Трахина, както е упоменат от Херодот, персите научават за тайна обходна пътека, която извежда в тила на защитното укрепление. Пътеката се охранява от хиляда фокийци, но те са принудени да отстъпят, след като Ксеркс изпраща срещу тях половината от „безсмъртните“ - гвардията в армията му.
Когато научават за предателството и предусещат неминуемото обкръжение, почти всички отряди на гърците „се оттеглят на предварително подготвени позиции“ по-навътре в континенталната част на полуострова.

На Термопилите остават да бранят прохода само 300 хоплити, предвождани от царя на Спарта Леонид I, 700 теспийци и 400 тиванци. И още веднъж следва да се помни, че това са тежковъоръжени професионални воини. Ясно е, че не им е по силите да спрат огромната армия от добре въоръжените перси, затова разчитат само на героична смърт, с която да спечелят време за гърците.

Всички загиват. Цар Леонид пада в битката, като дори се описва, че с хвърлено копие успява да рани Ксеркс, доказвайки, че и той е смъртен и че един ден и той ще си отиде от тоя свят. След битката тялото на царя на Спарта е открито от персите. Обезглавяват трупа и набучват главата на Леонид на кол. Едва по-късно спартанците успяват да измолят тялото на героя да бъде върнато, за да бъде погребано според обичаите.



От тристате спартанци оживяват двама. Единият – жестоко ранен и почти ослепял – успява да се добере до близкото село. Другият Леонид изпраща в Спарта, за да разкаже  на жителите на града какво се е случило и да се подготвят за отпор. Аристодем, така се казва пратеникът с лошите вести. И двамата оцелели са охулени от съгражданите си, че не са останали на бойното поле. Аристодем не можал да преживее срама и се обесил (а според друга версия е участвал в следващата кампания срещу персите), а другият оцелял, след като се възстановил достатъчно се впуснал отново в битките с персите и така заслужил опрощението си.


Херодот твърди, че на Термопилите загиват 20 хиляди перси и 4 хиляди гърци. След Термопилите персите нахлуват в Беотия и Атика и се насочват към Атина. Опожаряват града, но след това ги чакат обединените сили на гръцките полиси, които благодарение на саможертвата на 300-те спартанци имат нужното време, за да съберат войски. Под предводителството на Еврибиад и Темистокъл елините разгромяват сухопътните сили на Ксеркс I, а по море персите губят флота си след битката край остров Саламин.



Векове са минали от величавата защита на Термопилите. Но и до днес името на цар Леонид и неговите триста спартанци е пример за подвига на саможертвата.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...