16 юли 2015 г.

Планините и пейзажът от замръзнал метан на повърхността на Плутон. Снимка: NASA.
NASA започна да публикува първите детайлни снимки от повърхността на Плутон, направени с помощта на сондата New Horizons.

Първата детайлна снимка, изпратена от космическия аппарат е заснета на 14 юли, само час и половина преди максимално близкото прелитане на сондата. Разстоянието, от което е заснета е около 77 000 километра.

Отчетливо се вижда областта от екваториалната част на Плутон. Специалистите обръщат внимание на младите, извисяващи се на височина от 3500 метра планини. Възрастта им според учените е около 100 милиона години. В сравнение с възрастта на Слънчевата система – 4,56 милиарда години – те са като “новородени”.


Астрофизиците предполагат, че тези планини и в момента са в процес на формиране. Планинският масив от снимката покрива не по-малко то 1% от повърхността на планетата.


Паралелно с това от NASA са обединили в един клип всички налични изображения на Плутон от откриването му през 1930 година до последните снимки, изпратени от New Horizons. Така може да видите как знанията на човечеството за този далечен малък сват са се променили през последните 85 години. Първата снимка е от 1930 година, когато астрономът Клайд Томбо открива Плутон; през 90-те години на ХХ век нови снимки, направени от космическия телескоп “Хъбъл” допълват знанията ни за планетата. А видеото завършва с детайлните кадри, изпратени от New Horizons.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...