20 юли 2021 г.

По време на провеждането на VIII летни Олимпийски игри през 1924 година, на 20 юли в Париж е основана Международната Шахматна федерация (FIDE – Federation Internationale des Echecs). Главната цел, която си поставя организацията е да разпространява и развива шахматната игра по цял свят. Разбира се, целите ѝ включват и развиването на шахматната култура и познания, формиране на творчески и културни връзки и т.н.

Девизът на FIDE “Genus una sumus” (“Ние сме едно семейство”) най-добре пресъздава идеята, залегнала в принципите на федерацията - единението на всички хора, които обичат великата древна игра. Като демократична организация, тя се основава на принципа за равенство на всички членове. Изключват се всякакъв вид дискриминационни практики по расови, социални, религиозни или по полов признак.

До 1939 година основната работа на федерацията се свежда до организацията и провеждането на Световните шахматни олимпиади, наричани “Турнир на нациите”. От 1950 година FIDE започва да присвоява званието международен гросмайстор за мъжете. 26 години по-късно и дамите вече имат привилегията да покриват гросмайсторската квота.



Под егидата на FIDE се провеждат официалните състезания по шахмат: надпреварата за шахматните корони при мъжете и жените, отборното световно първенство, световните титли за юноши, отборната надпревара за Европейската корона, Купата на европейските шампионки, Панамериканските индивидуални първенства.

Всяка година на 20 юли, денят на създаване на FIDE, се отбелязва Международния ден на шахмата.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...