14 юни 2015 г.

След седем месеца прекарани в пълно мълчание и спящ режим, изследователският модул “Фила” се “събуди”. Съобщението за добрата новина идва от президента на Националната космическа агенция на Франция Жан-Ив льо Гал.

През ноември 2014 година, след предаването на данните от паметта си към Земята, изследователският модул “Фила”, кацнал малко по-рано на повърхността на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко премина в спящ режим заради пълното разреждане на батериите на борда му. По-рано учените се надяваха, че апаратът може да възобнови работата си през март, когато се окаже в огрявана от слънцето зона. Новите сигнали от модула обаче идват едва сега. През изминалата нощ “Фила” е изпратил до командния модул на мисията около 40 секунди важна информация.

Сондата “Розета” е създадена за изучаване на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко и пое на път за среща с нея преди 10 години. На 12 ноември 2014 година спускаемият модул “Фила” извърши първото в историята на космическата дейност на човека кацане на повърхността на комета. След денонощие на настройки модулът започна събиране на данни за състава на скалите на кометата. Попаднал на място, което дълго време остана в сянка за слънчевата светлина, която захранва батериите на модула, “Фила” премина в спящ режим.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...