7 май 2015 г.

Британски учени предлагат научно обяснение на подвизите на героите – хора от трилогията на Дж. Р.Р. Толкин “Властелинът на пръстените”. Според заключението им, свръхчовешката издръжливост и сила на Арагорн и другите герои се дължи на повишеното (спрямо земното) съдържание на кислород в атмосферата на Средното царство. Това дава на организма възможността да получава повече енергия и снижава умората. Резултати от изследването си учените публикуват в Journal of Interdisciplinary Science Topics.

Учените остават изненадани от това, как шепа хора (сред които и Арагорн) са способни цяла нощ да отбиват атаките на пълчищата орки в битката за Шлемово усое. В описанието на Толкин, хората от Средната земя анатомично не се различават от земните, следователно повишената им издръжливост трябва да се обяснява с някакви външни фактори.

Изследователите припомнят, че силите си организма до голяма степен дължи на способността да поглъща и усвоява кислород. Ако се стигне до достигането на определен праг на усвояване на кислорода, а активната физическа дейност продължава, тогава тялото ни преминава към анаеробен режим на работа. В резултат на това, солта на млечната киселина не може да се отведе достатъчно бързо от тъканите. Нарушава се киселинно-основният баланс на тялото и по този начин у нас възниква чувството за неистова умора.

С помощта на добре известното на всички медици уравнение на алвеоларния газ и приемайки, че Арагорн е на 35 години (по земните разбирания), учените пресмятат какво е съдържанието на кислорода в атмосферата на Толкиновия свят. Стойността е 30%, което е с цели 10% повече от съдържанието на кислород в земната атмосфера.
Според тези изчисления, парциалното налягане на кислорода в артериалната кръв (казано на по-прост език – “горната граница на кръвното”) на Арагорн трябва да е 154 милиметра живачен стълб, което е с цели 54% по-високо от средните показатели за Homo sapiens (75-100 милиметра живачен стълб).

В статията се подчертава, че високото съдържание на кислород в атмосферата може да обясни не само издръжливостта на хората от Средната земя, но и гигантските размери на много от животните (например, орлите, драконите, които яздят Назгулите или пък грамадният паяк Корубана).

Творчеството на Толкин отдавна е във фокуса на вниманието на учените. Лекари изказват предположение, че Билбо Бегинс съумява да излъже и избяга от Ам-гъл (в “Хобит”), заради недостига на витамин D в организма на съществото, живеещо в пещера и произтичащото от това слабоумие. Физиците се съмняват, че даже облечен с митологичните доспехи, подарени му от елфите, Фродо би бил в състояние да оживее след раните, които му нанася командирът на орките в Мория.
Психиатри пък доказват с аргументи, че Амгъл страда от шизоидно разстройство на личността и вероятно от раздвоение на личността.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...