13 май 2022 г.

Той е сред най-влиятелните писатели в научната фантастика. Излиза на преден план в периода, когато се появява новата вълна и фантастите пренасочват вниманието си от роботите и космическите кораби към човека и неговият вътрешен свят.

Роджър Джоузеф Зелазни се ражда на 13 май 1937 година в град Евклид (Охайо, САЩ). Баща му е поляк по произход, майка му – ирландка. На десет години Роджър започва да пише приказки. Веднага след като завършва училище постъпва в кливландския Университет Уестърн-Ризърв и започва да учи психология, а по-късно се прехвърля в специалност английска филология. Получава магистърска степен от Колумбийския университет.

Зелазни се увлича по източните бойни изкуства, пише стихове и фантастични разкази, учи хинди и японски език, занимава се с медитация и мистика. Служи половин година в Националната гвардия на САЩ.



Първият му разказ е публикуван през 1962 година. За повестта си “Роза за Еклезиаста” получава първата си награда “Хюго”. Това се случва през 1963 година. Две години по-късно за втори път е удостоен с “Хюго” и наведнъж с две награди “Небула”. През 1968 година напуска работа, наема си литературен агент и изцяло се посвещава на писането.

През 1975 година се премества със семейството си в Санта Фе, където през следващите години се раждат повечето от известните му произведения - романите от поредицата “Хрониките на Амбър”, “Мост от пепел”, “Знаци по пътя”, “Вариациите на еднорога”, “Внимание! Дракони!” и други.

Роджър Зелазни е автор на общо 20 романа и 4 сборника от разкази. Шест пъти е носител на награда “Хюго”, три пъти – на “Небула”. Веднъж е награждаван с френската награда за фантастика “Аполо”, както и премия на списание “Локус” за написването на поредицата “Хрониките на Амбър”.

Зелазни почива на 14 юни 1995 година в болницата Сен Висен в Санта Фе. И той е от милионите по света, загубили битката с рака. Тялото му е кремирано и пепелта по изрично настояване на писателя е разпръсната над хълмовете около Санта Фе.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>



0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...