10 май 2022 г.

Приписват му изобретяването на пакетчето за чай. Но това не е истина. Неоспорим факт обаче е, че всеки любител на чая знае неговото име.

На 10 май 1848 година в Глазгоу, Шотландия, се ражда Томас Джонстън Липтън. Баща му е собственик на малка бакалия и малкият Томас започва да му помага в магазина още в детските си години. Когато е едва 15 годишен се налага да замине за САЩ. В страната на неограничените възможности се наема да върши каквато и да е работа, за да се издържа. Задържа се по-дълго като продавач в отдела по бакалия към голям универсален магазин в Ню Йорк. Това му дава възможността да изучи всички тънкости на търговията в подобни магазини.


През 1871 година се връща в родния Глазгоу, но вече е натрупал знания и е успял да спести 100 лири. С тях отваря собствена бакалия, в която е и управител, и снабдител, а и продавач. С уменията, които е придобил в САЩ успява да привлича клиентела. Залага на ниските цени и прецизно оформените витрини на магазина. Измисля какви ли не търговски хитринки и до средата на 80-те години на XIX век вече има 11 магазина в Шотландия.

През 1890 година започва да се занимава с бизнеса, който ще му донесе славата и ще увековечи името му. Закупува пет чайни плантации в Цейлон (днес Шри Ланка) и започва да прави експерименти с различни смеси чай. Целта му е да получи комбинация с високо качество, но на достъпни за масовия потребител цени. Бизнесът си развива сам – разчита на собствени кораби за транспорта на стоката си, а избягва и услугите на посредници при продажбите.

Чаят, който успява да създаде, бързо набира популярност. Продава се в картонени кутии, които го правят лесно разпознаваем. А и самата кралица Виктория харесва продукта му, което Липтън умело използва в рекламата си. През 1897 година Томас Липтън е посветен в рицарско звание и добавя към името си полагащата му се титла сър.




Що се отнася до пакетчето за чай, то Липтън няма отношение към “изобретяването” му. По традиция чаят се продава в тенекиени опаковки. Някъде около 1904 година търговецът Томас Съливан решава да предлага чая в по-малки разфасовки. Опаковката им е от копринени торбички. Клиентите му – ресторанти в Ню Йорк – откриват, че в новата опаковка чаят може да се запарва директно. Не след дълго скъпата коприна е заменена от по-евтината марля, в която се поставя чай за една доза. Но и Съливан не е официално признат за изобретател на пакетчето чай. В съвременният си вид то дължи появата си на Адолф Рамболд. Появява се на пазара през 1929 година. Фирмата R. Seelig & Hille, собственост на Рамболд, произвежда машини за чайни пакетчета, както и за дозировка на количеството чай.

Сър Томас Липтън става един от най-успелите и известни шотландци. Почива на 3 октомври 1931 година.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...