15 април 2015 г.

Учените имат намерение да прокопаят тунел с дълбочина от около 1,5 километра в средата на кратера Чиксулуб на полуостров Юкатан в Мексико и да вземат проби от скалите на тази дълбочина. С това те се надяват да открият доказателство или опровержение на хипотезата, че динозаврите са измрели вследствие на падането на атероид на Земята и катаклизмите, които такъв сблъсък носи след себе си.

Сондажът може да започне още през 2016 година. Предполага се, че за около два месеца работите по сондирането ще приключат. Извлечените проби от скалните маси на дълбочина 1,5 километра ще бъдат разделении на две части. Едната ще бъде дадена за изследване от американски учении, а другата ще се изучава от техни колеги в Европа.


Международният проект по сондажа е оценен на 10 милиона долара. Специалистите се надяват, че пробите от древни минерали ще им помогнат да открият организми, които са съществували преди предполагаемия сблъсък на астероида със Земята.

Динозаврите са доминирали на планетата ни в продължение на около 135 милиона години. Преди около 66 милиона години тези животни, както и много други видове, изчезват от лицето на Земята и господстващото положение еволюцията отрежда на бозайниците. Според приетата към момента теория в научните среди, причина за масовото измиране е глобалната промяна в климата, настъпила след сблъскването на Земята с гигантски астероид с диаметър над 14 километра.

На мястото на сблъсъка, предполагат учените, се е образувал ударен кратер с ширина 180 километра и дълбочина 20 километра, който с течение на времето се е запълнил с вода и днес на това място е Мексиканския залив.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...