26 март 2015 г.

Останките на крал Ричард III, открити при разкопки през 2012 година, бяха препогребани в катедралата в Лестър.
Церемонията беше водена от архиепископа на Кентърбъри, в съслужение с местни свещеници и представители на много религии от цял свят.
Актьорът  Бенедикт Къмбърбач, който е далечен роднина на средновековния английски крал, рецитира стихове на поетесата Каръл Ан Дъфи по време на церемонията.

Да участват в траурната процесия бяха поканени и учените, участвали в откриването и идентифицирането на кралските  останки, както и хора, живели близо до мястото, на което през 1485 година в битката при Босуърт загива Ричард III.


Останките на последния английски монарх от династията на Плантагенетите бяха докарани в катедралата на Лестър миналата неделя. През последните дни ковчега с костите на краля премина в траурни шествия по улиците на няколко града, свързани с управлението на Ричард III.

Останките на английския крал бяха открити през 2012 година по време на разкопки на автомобилен паркинг в Лестър, където по-рано са открити руините на манастир, разрушен през 30-те години на XVI век.


В древните основи на манастира археолозите откриват погребение. Учените установяват, че останките от него принадлежат на човек, загинал от насилствена смърт – гръбначният стълб е деформиран, а черепът – размазан. По скелета са открити следи от 10 наранявания, в това число осем в областта на черепа.

В началото учените установяват, че костите принадлежат на мъж, загинал на възраст около 30 години. Радиовъглеродно датиране показва, че това се е случило около средата на XV век. Тогава на преден план излиза предположението, че скелетът може да принадлежи на Ричард III.

Ричард III е убит в битката при Босуърт през 1485 година, когато е на 32 години. С неговата смърт се слага край на продължилата 30 години Война на розите – борба за английския трон между родовете Ланкастър и Йорк, и двата произхождащи от династията на Плантагенетите. Победата е за Хенри Тюдор, впоследствие станал Хенри VII и основал династията на Тюдорите, управлявала Англия и Уелс през следващите 117 години.

В продължение на векове мястото, на което е погребан Ричард III остава неизвестно. Знае се само, че е погребан във францискански манастир в Лестър, но съществува и легенда, че останките му по-късно са изкопани и изхвърлени в река Соар.

Лошата си слава Ричард III дължи на едноименната трагедия на Уилям Шекспир, в която  кралят е описан като уродлив гърбушко, който узурпира трона на Англия, като убива племенниците си, за да се добере до короната.

Съвременните историци смятат, че драматургът доста е "пресолил манджата".
Все така остава неясно какво се случва с племенниците на Ричард – 12-годишният Едуард V и по-малкият му брат. Но не е доказано, че Ричард III има някаква роля в изчезването им.

Битката при Босуърт е последното голямо сражение във войната между Бялата и Червената роза. Ричард е последният наследник от рода Йорк на династията на Плантагенетите. Правата му върху английския престол са оспорвани от Хенри Тюдор от рода Ланкастър.

Ричард III е и последният английски владетел, загинал по време на битка. С неговата смърт прекъсва мъжката линия на династията на Плантагенетите и приключва Войната на розите. На тронът се възкачва Хенри VII – основателят на династията на Тюдорите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...