4 март 2015 г.


Учени от университета в Питсбърг, САЩ, съвместно със специалисти от Китайската Академия на науките са установили, че монголските рудници за добив на сребро са замърсявали околната среда с тежки метали четири пъти повече, отколкото съвременните минни разработки. И всичко това се е случвало заради алчността на монголските владетели.

Учените са анализирали отлагания в езеро, намиращо се в югозападната китайска провинция Юннан. Дебелината на слоя отлагания съответства на 4500 години. Изучавайки пластовете, специалистите откриват, че около 1500 година пр.н.е. се увеличава нивото на мед, което съвпада точно с началото на бронзовата епоха в Югоизточна Азия и зараждането на металургията по тези места.

Около 1100 година пр.н.е. се покачват нивата на олово, сребро, цинк и кадмий – отлагания, които се дължат на топенето на сребро. Но до 1271 година тези нива на замърсяване остават сравнително в нормални за подобни дейности стойности. Приблизително по това време внукът на Чингис хан – Кубилай хан, полага основите на китайската династия Юан и мащабите на добив на сребро рязко се увеличава. От скъпоценния метал се секат монети и се изработват украшения. Така към 1271 година замърсяванията в утаечните слоеве показват рязък скок в съдържанието на тежки метали – олово, цинк и кадмий. Когато през 1368 година династията Юан е изместена от династията Мин, нивата на замърсяване отново започват да спадат, сочат данните на учените.

По думите им, замърсяванията от преди 7-8 века все още оказват влияние върху живата природа и околната среда в Юннан. Наблюдаваният феномен е един от редките случаи, когато екологично замърсяване е с по-високи стойности, отколкото в наши дни.

Любопитното е, че природата е “отмъстила” на Кубилай хан за безразсъдната алчност. В края на XIII век той събира една от най-големите в световната история морски армади и тръгва да превзема Япония. Но флотът му на два пъти е пометен по пътя от “тайфуните – камикадзе”, които според легендите, са изпратени от небесата, за да спасят Япония от монголското нашествие. Изследванията показват, че “божествените ветрове”, спрели внушителните флотилии на Кубилай през 1274 и 1281 година наистина са се случили, и наистина са били толкова силни, колкото ги описват легендите.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...