12 февруари 2022 г.

Когато една нация е изправена пред трудности, или когато празнува върховните си триумфи, непременно ще се намери някой, който да запее химна ѝ. А как се раждат мелодиите, които вдъхновяват народите?

Химнът на Австрийската империя е от ония, зад които стоят големи имена. В случая името е на “бащата на хармониите” – Йозеф Хайдн. Мелодията се ражда във време, когато Франция сериозно заплашва Австрия (Наполеоновите войни) и патриотичният дух в страната е в подем. Хайдн се завръща от Англия и споделя със своя близък приятел, вдъхновител и поддръжник в начинанията Freiherr van Swieten, колко е очарован от могъществото на химна на Британската империя (има се предвид естествено “God Save the King”), и колко добре би било и Kaiserstadt да има една такава вдъхновяваща тържествена мелодия.

След консултации с близките до император Франц придворни, Хайдн получава разрешение да работи по темата. Текстът е поръчан на Лоренц Леополд Хачка. Така на 12 февруари 1797 година, на рождения ден на императора на Свещената римска империя Франц II (това е титлата му преди да “закрие” Свещената римска империя и да основе Австрийската, когато приема името Франц I) за пръв път е изпълнен химнът "Gott erhalte Franz den Kaiser".

По-късно, когато на трона на Австрия се качва синът на Франц I Фердинанд, в текста е внесена поправка в името на императора. Химнът вече е на Австо-Унгарската империя. Следва нова поправка, когато Фердинад се отказва трона в полза на племенника си Франц Йозеф.



Хайдн се ползва с репутацията на познавач на народното творчество. Затова и мнозина виждат в композицията му за химна на империята заемки от хърватска народна песен. Така или иначе талантът на композитора е ненадминат в оркестрациите и новият химн бива приет възторжено. Самият Хайдн е много силно “привързан” към творбата си. В последните години от живота си, когато композиторът боледува постоянно, имал навика да сяда на пианото и да свири тази мелодия. По сведения на прислужничката му от тия години, поне по три пъти на ден Хайдн “търсел утеха в емоционалното изпълнение на Kayser Lied”. По обяд на 26 май три пъти един след друг изсвирил мелодията и то така, че самият той се възхитил от изпълнението си. В късният следобед се почувствал зле. 5 дни по-късно, на 31 май 1809 година Хайдн почива. Kayser Lied е последната музика, която свири преди смъртта си.

Мелодията е вдъхновила не един и двама. Самият Хайдн я включва като една от частите на своя струнен квартет Опус 76, който става известен и като "Kaiser квартет". Ползвана е в творби на Шуберт, Росини, Паганини, Доницети, Сметана, Чайковски. Освен това е химн и на някои от най-престижните университети в САЩ.



Днес мелодията е позната на всеки. Само че вече е национален химн на Германия. Текстът за немския химн е написан през 1841 година от Август Хенрих Хофман фон Фалерслабен. Става национален химн на Германия след 1922 година, а след края на Втората световна война е химн на ФРГ, както и след обединението на Западна и Източна Германия, но вече се изпълнява само третата строфа от стиховете на Хофман.




-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...