18 февруари 2015 г.

Монтаж от 4 снимки, направени от разстояние 10,6 километра от повърхността на кометата. Всеки пиксел от изображението съответства на 1,1 метра от повърхността. снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM
Космическата сонда “Розета” изпрати поредната порция детайлни снимки от повърхността на кометата 67Р/Чюрумов-Герасименко.

Миналата събота, 14 февруари, “Розета” преминава максимално близо до кометата – само на 6 километра от ледената гостенка. Затова новите снимки са най-детайлните, които сондата е изпращала до момента. Припомняме, че издирването на модула “Фила”, който кацна на повърхността на кометата, но връзката с него беше изгубена в последствие, е преустановено и в момента “Розета” изпълнява предварително установената си програма за изследване.
Кометата, заснета от дистанция 35 километра. Всеки пиксел отговаря на 3 метра. снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM
Представители на Европейската космическа агенция (ESA) подчертават, че снимките са се получили много добре и заради факта, че слънцето се намира зад “Розета” в момента на заснемане. Най-детайлни са се получили снимките на областта от повърхността на кометата, наречена от учените “Имхотеп” (Imhotep), заради оптималното осветяване.

Областта от повърхността на кометата, наречена Имхотеп, заснета от разстояние 8,9 километра. Резолюция - 0,76 метра/пиксел. снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM
На снимките ясно се вижда, че по повърхността има “разхвърляни” канари с размери, вариращи от няколко метра до няколко десетки метра.

Изображения на кометата, заснети от разстояние 31,6 километра. снимка: ESA/Rosetta/NAVCAM
Камерата на сондата NAVCAM е заснела кадрите в събота, но е необходимо известно време, за да бъде доставена информацията на Земята и тя да бъде обработена от екипа учени. Затова съобщението на сайта на ESA излиза едва на 16 февруари (целият архив от снимки може да се свали от този адрес).

В момента сондата започва да се отдалечава от кометата и ще направи нови снимки, когато се намира на 255 километра от нея. През това време учените ще изучават новите снимки и данните, получени от другите инструменти на сондата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...